Vatikan

Papa poziva na veću blizinu sa siromašnima


U povodu 40. nacionalne konferencije talijanskih biskupijskih Caritasa, koja je započela 15. travnja u mjestu Abano Terme pokraj Padove, papa Franjo je poslao prigodnu poruku.

Foto: Radio Vatikan

Foto: Radio Vatikan

U poruci je pozvao na veću blizinu sa siromašnima i potaknuo promicanje veće posvećenosti posljednjima na materijalnim i duhovnim periferijama modernog društva, kako bi ljudi bili istinski apostoli ljubavi. Na konferenciji koja se održava do 19. travnja s temom Mladi su zajednica koja međusobno dijeli sudjeluje preko 600 ravnatelja i djelatnika 220 biskupijskih Caritasa, javio je Radio Vatikan.

U poruci koju je potpisao Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, Papa je podsjetio na prvog predsjednika talijanskog Caritasa, monsinjora Giovannija Nerva i dugogodišnjeg ravnatelja mons. Giuseppea Pasinija. „Svojim razmišljanjima i dragocjenim svjedočanstvom vlastitog života obogatili su Crkvu u Italiji nasljedstvom koje nastavlja davati plodove istinske ljubavi i milosrđa“, rekao je Sveti Otac.

Otvarajući konferenciju, kardinal Francesco Montenegro, predsjednik Talijanskog Caritasa, rekao je da siromašni ne trebaju samo pomoć nego i prijateljstvo, te da moramo naučiti živjeti s njima i graditi otvorene zajednice, a ne zatvorene kao nekakva spremišta.

Podsjetimo, Papa je tijekom mise na Svjetski dan siromašnih, koji se slavio 19. studenog 2017. godine, poručio: „U siromašnima vidimo prisutnost Isusa koji je, iako bogat, postao siromašan. Zato se u njima i u njihovoj slabosti nalazi snaga koja spašava. Ako u očima svijeta malo vrijede, oni nam otvaraju put u nebo i naša su putovnica u raj. Evanđeoska nam je dužnost brinuti se za njih koji su naše istinsko bogatstvo, ne dajući im samo kruh, nego i lomeći s njima kruh Božje riječi čiji su oni najprirodniji primatelji. Ljubiti siromašne znači boriti se protiv svih oblika siromaštva, duhovnih i materijalnih.“

KT