Papa predslavio misu za selioce i izbjeglice


U prigodi pete godišnjice svoga pohoda otoku Lampedusi, papa Franjo slavio je 6. srpnja u Bazilici Sv. Petra misu za selioce i izbjeglice.

Papa Franjo predvodio je misno slavlje za selioce i izbjeglice u Bazilici Sv. Petra u Vatikanu u prigodi 5. godišnjice svog pohoda Lampedusi, talijanskom otoku u srednjem dijelu Sredozemnoga mora između Malte i Tunisa. U prigodnoj propovijedi na temelju svetopisamskih čitanja govorio je o dostojanstvu siromašnih i izbjeglica. "Danas je upozorenje proroka Amosa nevjerojatno pravodobno. Koliko li samo siromašnih biva gaženo i uništavano u naše dane! Svi su oni žrtve kulture odbacivanja koju se toliko puta osudilo. Među njima su također selioce i izbjeglice koji nastavljaju kucati na vrata zemalja koje uživaju veće blagostanje", rekao je Papa, prenosi Vatican News.

Odgovornost svakog pojedinca

Podsjetio je potom na svoj pohod Lampedusi kad je, spominjući se onih koji su stradali na moru, ponovio bezvremenski poziv na ljudsku odgovornost. „'Gdje ti je brat? Njegova krv iz zemlje k meni viče', govori Gospodin. To nije pitanje upućeno drugima, nego meni, tebi, svakom od nas. Nažalost, odgovor na taj poziv, iako je povremeno velikodušan, nije bio dovoljan te mi i dalje tugujemo za tisućama poginulih", upozorio je Sveti Otac te je, dotičući se evanđeoskog ulomka, uputio poziv na osobnu odgovornost svakog pojedinca. Podsjetio je i na Isusov prijekor farizejima koje proziva zbog licemjerja jer ne žele onečistiti svoje ruke, a riječ je o napasti koja je prisutna i danas.

Solidarnosti i milosrđe

Ulazeći u srž problema migracija, papa Franjo je uputio na milosrđe. "Pred izazovima suvremenih migracijskih kretanja, jedini je razumni odgovor onaj solidarnosti i milosrđe. Odgovor bez previše računica, koji zahtijeva pravednu raspodjelu odgovornosti, iskreno vrjednovanje alternativa i razborito upravljanje. Pravedna je politika ona koja je u službi osobe, svake uključene osobe; politika koja nudi rješenja koja mogu zajamčiti sigurnost, poštovanje prava i dostojanstva sviju; politiku koja brine o dobru vlastite zemlje, uzimajući pritom u obzir dobro drugih u svijetu koji je sve više međusobno povezan. Mladi gledaju upravo prema tom svijetu", rekao je Papa.

Potom je pozornost usmjerio prema svjetskim čelnicima. "Pažljivo pratimo nastojanja međunarodne zajednice da odgovori na izazove koje predstavljaju današnja migracijska kretanja mudro povezujući solidarnost sa supsidijarnošću te identificirajući kako resurse tako i odgovornost", spomenuo je papa Franjo.

Svjedoci nade

 Na kraju je seliocima i spasiocima prisutnima na misi uputio nekoliko riječi na španjolskom jeziku. Prvo je zahvalio spasiocima što su u današnje dane utjelovili prispodobu o dobrom Samarijancu, a spašenima je ponovno izrazio svoju solidarnost te ih ohrabrio, pozivajući ih da i dalje budu svjedoci nade i da surađuju na putu integracije, poštujući kulturu i zakone zemalja koje ih primaju.

KT/VN