Vatikan

Papa predvodio misu za pokojne biskupe i kardinale


U subotu, 3. studenog u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, papa Franjo je predvodio misu zadušnicu za kardinale i biskupe preminule u posljednjih godinu dana.

Prošle godine preminulo je osam kardinala te jedan patrijarh, i 154 biskupa iz oko 40 zemalja.
U svojoj homiliji, tumačeći Evanđelje o ludim i mudrim djevicama (Mt 25,1-13), Sveti Otac je primijetio kako je čitav čovjekov život izlazak. „Evanđelje doziva u pamet smisao tog kontinuiranog izlaska koji je život: ići u susret mladoženji. To je ono za što se živi. Susret s Isusom daje smisao i usmjerenje životu. Ništa drugo. To je svršetak koji osvjetljava ono što prethodi. Kao što se sjeme prosuđuje po žetvi, tako se životni put gradi počinjući od cilja. Dakle, život, ako je izlaženje ususret mladoženji, jest vrijeme koje nam je dano da rastemo u ljubavi. Život je svakodnevna priprava za svadbu, velike zaruke. Pitajmo se: živim li kao onaj koji priprema susret sa zaručnikom? U svome služenju, iza svih susreta, aktivnosti koje treba organizirati i onoga što treba učiniti, ne bismo smjeli zaboraviti nit koja ujedinjuje cijeli splet: iščekivanje zaručnika. Središte može jedino biti srce koje ljubi Gospodina. Samo tako će vidljivo tijelo našega služenja biti poduprto nevidljivim duhom. Nemojmo se usredotočiti na zemaljsku dinamiku, gledajmo dalje“, potaknuo je poglavar Katoličke Crkve i dodao kako je istinit onaj poznati izraz: „Bitno je nevidljivo očima“.

Kako prenosi IKA, ono što svijet traži i čime se razmeće – časti, moć, izgled, slava – prolazi, ne ostavljajući ništa iza sebe. „Da bi se pripremali za nebo prijeko nam je potrebno udaljiti se od svjetovnih vanjština. Potrebno je reći ne 'kulturi šminke', koja uči brinuti se za vanjštinu. Potrebno je naprotiv čistiti i čuvati srce, čovjekovu nutrinu, koja je dragocjena u Božjim očima; a ne vanjštinu, koja nestaje. Život širi svjetlo samo ako se troši u služenju. Tajna života je u tome da se živi da bi se služilo. Služenje je ulaznica koju treba pokazati na ulazu na vječnu svadbu. Ono što ostaje od života, pred pragom vječnosti, nije ono što smo zaradili, već ono što smo dali. Smisao života je odgovoriti na Božju ponudu ljubavi. A odgovor prolazi kroz istinsku ljubav, sebedarje, služenje. Služenje ima svoju cijenu, jer znači trošiti se, a u našem služenju ne služi životu onaj koji ne živi da bi služio. Tko previše čuva svoj život, gubi ga“, rekao je Papa u homiliji.

„Molimo za milost obnavljanja naše prve ljubavi s Gospodinom, iz dana u dan. Velika napast je utonuti u život bez ljubavi, koji je poput prazne posude, poput ugašene svjetiljke. Ako se ne ulaže u ljubav, život se gasi. Oni koji su pozvani na svadbu s Bogom, ne mogu se pomiriti sa sjedilačkim načinom života, lišenim oduševljenja, tražeći mala zadovoljstva i težeći prolaznim priznanjima. Mlak život, zadovoljan obavljanjem vlastitih dužnosti bez darivanja sebe samoga, nije dostojna Zaručnika“, istaknuo je Papa na kraju.

KT