Vatikan

Papa prihvatio odreknuće kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića


Tiskovni ured Svete Stolice točno u podne u subotu, 28. rujna priopćio je kako je papa Franjo prihvatio odreknuće kotorskoga biskupa mons. Ilije Janjića zbog navršene starosne dobi.

Isto tako objavljeno je da je apostolskim administratorom Kotorske biskupije za vrijeme upražnjene stolice imenovao barskog nadbiskupa mons. Rroka Gjonlleshaja.

Biskup Janjić rođen je 20. rujna 1944. u Vidovicama. Osnovnu školu pohađao je u Vidovicama i Orašju. Od 1959. do 1963. školovao se u sjemeništu u Pazinu, a potom prelazi u Dubrovnik. Bogosloviju je završio u Splitu gdje je 29. lipnja 1969. u crkvi Sv. Križa zaređen za svećenika. Uz službe župnika bio je i duhovnik splitskog Sjemeništa.

Biskupom Kotorske biskupije imenovan je 11. ožujka 1996., a posvećen 27. travnja iste godine u crkvi Sv. Tripuna u Kotoru.

Prije osam dana napunio je 75 godina što je kanonska dob za umirovljenje biskupa. Zakonik propisuje da tada biskupi pošalju pismo Papi u kojem stavljaju na raspolaganje svoju službu koja prestaje tek kada je Sveti Otac prihvati što je ovdje bio slučaj.

KT