Vatikan

Papa primio anglikanskoga primasa


Papa Franjo primio je 27. listopada canterburyjskog nadbiskupa Justina Welbyja, primasa Anglikanske Crkve.

Sveti Otac primio je 27. listopada canterburyjskog nadbiskupa Justina Welbyja, primasa Anglikanske Crkve, zajedno s novim ravnateljem Rimskog anglikanskoga centra burundijskim nadbiskupom Bernardom Ntahoturijem.

Za Radio Vatikan nadbiskup Welby rekao je kako je susret s Papom bio ispunjen smislom i radošću, smijehom, istovremeno opušten i obazriv. Na poseban su način razgovarali o temama od zajedničkog interesa kao što su pitanje sukoba, trgovine ljudima i potrebe crkvenog jedinstva u razjedinjenom svijetu.

Anglikanski primas istaknuo je da je ostvaren veliki napredak u anglikansko-katoličkom teološkom i misiološkom dijalogu. Uz to postoji ekumenizam djela i molitve koji je izrastao iz teološkog rada, ali koji istodobno potiče taj rad. Napomenuo je da je nedostatak euharistijskog zajedništva bolan, ali je to u drugom smislu zdrava bol koja nas potiče da ozbiljnije radimo na jedinstvu.

Ranije ove godine najavljeno je da bi papa Franjo i nadbiskup Welby mogli zajedno posjetiti Južni Sudan. Anglikanski primas objasnio je da bi se takav posjet trebao dogoditi u trenutku kada može učiniti veliku razliku i usmjeriti prema miru. Rekao je kako i Sveti Otac i on pozivaju političke vođe da se okrenu od nasilja te da misle na ljude u Južnom Sudanu.

Prisjetio se svojeg nedavnog posjeta izbjegličkim kampovima u sjevernoj Ugandi, u kojima se nalazi oko 260 000 ljudi, maleni dio onih koji su pobjegli od nasilja. Čekamo i molimo se za obraćenje srca političkih vođa, napomenuo je canterburyjski nadbiskup.

Komentirajući podjele unutar anglikanskoga svijeta, posebice kad je riječ o pitanju homoseksualnosti, rekao je da će u zajednici tako različitoj kao što je Anglikanska Crkva neminovno doći do neslaganja, ali trebamo čuti Kristov poziv na jedinstvo u služenju siromasima, ne dopuštajući da nas išta omete u naviještanju Radosne vijesti, javio je Radio Vatikan.

KT