Vatikan

Papa primio predsjednika Južnoga Sudana i nada se posjetu toj zemlji


Tijekom susreta s predsjednikom Južnoga Sudana Kiirom Mayarditom 16. ožujka papa Franjo se osvrnuo na pitanja u vezi s primjenom mirovnoga sporazuma.

Papa Franjo i Predsjednik Južnoga Sudana Salva Kiir Mayardit (Foto: Vatican Media)

Papa Franjo i Predsjednik Južnoga Sudana Salva Kiir Mayardit (Foto: Vatican Media)

Tiskovni ured Svete Stolice izvještava i o želji Svetoga Oca da posjeti tu afričku zemlju. Prinos Crkve na odgojnom i zdravstvenom području, te proces pomirenja u zemlji – bile su glavne teme susreta pape Franje i predsjednika Republike Južnog Sudana Salve Kiira Mayardita koji se poslije zadržao u razgovoru s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, javlja Vaticannews.

Tijekom srdačnoga razgovora, stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, istaknuti su dobri bilateralni odnosi, kao i prinos Katoličke Crkve na odgojnom i zdravstvenom području, te u procesu pomirenja i ponovne izgradnje nacije.

Sugovornici su se, među ostalim, osvrnuli na primjenu dogovora koji su nedavno postigli neki politički čimbenici u svrhu konačnoga rješenja sukobā, povratka izbjeglica i prognanih, te cjelovitoga razvoja zemlje. Osim toga, Papa je, navedeno je u priopćenju, izrazio želju da se utvrde uvjeti za njegov eventualan pohod Južnom Sudanu, u znak blizine narodu i ohrabrenja mirovnom procesu.

KT