Vatikan

Papa primio u audijenciju iračkoga predsjednika


Papa Franjo je 24. studenoga primio u audijenciju iračkoga predsjednika Barhama Saliha.

Tijekom srdačnoga razgovora, kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, istaknuti su dobri odnosi između Svete Stolice i Iraka, te pozitivan razvoj političkoga stanja u toj zemlji, zahvaljujući također zajedničkim naporima, i uz potporu međunarodne zajednice, u svrhu nacionalnoga jedinstva, prenosi IKA.

Spominjući povijesnu nazočnost kršćana u Iraku, istaknut je važan doprinos koji daju obnovi društvenoga tkiva, napominje se u priopćenju, prenosi Vaticannews.

Na susretu se, osim toga, razgovaralo o onima koji su bili primorani napustiti zemlju iz koje potječu, te je izražena nada u njihov povratak u sigurnosti, i u njihovo mjesto u budućnosti Iraka.

Sugovornici su se osvrnuli na razne sukobe i teške humanitarne krize koji pogađaju regiju, ističući potrebni dijalog među različitim etničkim i vjerskim sastavnicama, kako bi se ponovno uspostavilo povjerenje i miran suživot, istaknuto je u priopćenju.

Nakon susreta s Papom, irački predsjednik sastao se s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Gallagherom.

KT