Vatikan

Papa promijenio ime Tajnom vatikanskom arhivu


Apostolskim pismom u formi "motu propria" objavljenom 28. listopada papa Franjo odlučio je promijeniti naziv dosadašnjem Tajnom vatikanskom arhivu u Apostolski vatikanski arhiv.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Jedno od najvažnijih i najpoznatijih povijesnih istraživačkih središta u svijetu neće promijeniti identitet, strukturu i misiju, javlja Vatican news. Dosadašnji Tajni arhiv, koji je kao takav poznat više od 400 godina je institucija koja čuva dokumentarnu baštinu dragocjenu za Katoličku Crkvu kao i za univerzalnu znanost i kulturu.

U motu propriu Sveti Otac je objasnio i razloge za svoju odluku te je između ostaloga kazao kako latinski pojam segretum ukazivao kako je ta institucija, osnovana 1612. po nalogu pape Pavla V., nije ništa drugo nego privatni, zasebni, povjerljivi arhiv rimskoga biskupa. „Sve dok je tijesna veza latinskog jezika i jezika koji iz njega proizlaze bila čvrsta, nije bilo potrebe, objasniti ili čak pravdati ovaj naslov Archivum secretum. Ali s progresivnim semantičkim promjenama koje su se dogodile u modernim jezicima i kulturama i socijalnoj osjetljivosti različitih naroda, izraz secretum u usporedbi s vatikanskim arhivom stvorio je nesporazume i dvosmislene, čak negativne nijanse“, pojasnio je Papa te poručio kako novo ime ističe blisku vezu između Svete Stolice i Arhiva te podcrtava neposrednu ovisnost o Svetome Ocu nešto slično kao Apostolska vatikanska knjižnica.

Inače, Apostolski vatikanski arhiv proteže se na 85 km polica smještenih na dva kata te se nalazi u istoj zgradi gdje su čuveni Vatikanski muzeji. Dokumentarna baština sačuvana u njegovim golemim naslagama obuhvaća kronološki raspon od oko 12 stoljeća, od osmoga do dvadesetoga. Svake godine ga posjeti oko 1 500 znanstvenika iz oko 60 zemalja. Posebno je zanimljivo da je upravo papa Franjo donio odluku kojom se od 2. ožujka 2020. znanstvenicima na raspolaganje stavljaju dokumenti iz vremena Pija XII. kako bi se još više osvijetlila njegova uloga u Drugom svjetskom ratu.

KT