Papa s vodstvom Ciparske Pravoslavne Crkve


Drugoga dana svoga 35. inozemnoga putovanja, 3. prosinca, Sveti Otac je u Nikoziji pohodio pravoslavnoga ciparskoga arhiepiskopa Hrizostoma II. te se zatim susreo s članovima Svetoga sinoda.

Papa je pravoslavne poglavare zamolio za pomoć pri Biskupskoj sinodi do 2023., kojom Katolička Crkva želi ponovno otkriti svoju sinodalnu dimenziju.  "Nadam se da će mogućnost susreta i boljega međusobnoga upoznavanja pomoći nadvladavanju mnogih predrasuda, iskrenim i otvorenim međusobnom slušanjem, istaknuo je Papa u sabornoj crkvi pred najvišim ciparskim pravoslavnim gremijem nakon kratkoga susreta s nadbiskupom Hrizostomom II.

"Premda je povijest na području naših odnosa stvorila jaz, Duh Sveti želi da se ponizno i u međusobnom poštovanju ponovno zbližimo. Obje Crkve imaju isto apostolsko podrijetlo, istaknuo je Papa. Obje se strane ne smiju bojati otvoriti, trebaju dati hrabre znakove i ne prepustiti se 'nepomirljivosti razlika', koje se ne odražavaju u evanđelju. Koliko često u povijesti kršćani su se bavili borbom protiv drugih umjesto poniznim prihvaćanjem Božjega puta koji nastoji nadvladati podjele ljubavlju prema bližnjemu. Najvažnije se priznati zajedničkoj majci Crkvi", poručio je Rimski biskup.

Nadbiskup Hrizostom istaknuo je da se Cipar s pravom smatra vratima kršćanstva u poganski svijet i osudio tursko osvajanje sjevera otoka. Zahvalio je za podršku Svete Stolice mjesnoj Crkvi, posebno spomenuvši zasluge pape emeritusa Benedikta XVI. čijim je posredovanjem vraćeno 500 primjeraka bizantske kulture koje su turski arheolozi sklonili u Njemačkoj. Arhiepiskop je također ponovno istaknuo predanost ekumenizmu, napomenuvši da imaju dobre odnose sa svim Crkvama. Započeli su dijalog i s muslimanima na Bliskom istoku no zbog ponovnoga izbijanja napetosti u regiji, trenutačno je obustavljen, javlja IKA.

Oko 77 posto stanovnika Cipra vjernici su pravoslavne Crkve i većina ih od turskoga osvajanja 1974. živi na južnom dijelu otoka, gdje je pravoslavno 93 posto od 850.000 stanovnika.

Ž.I., KT