Vatikan

Papa se susreo s članovima Instituta milosrđa


U ponedjeljak, 1. listopada, papa Franjo primio je u audijenciju članove Instituta milosrđa, redovničke obitelji koju je 1800. osnovao talijanski svećenik i filozof Antonio Rosmini.

Članovi ovoga instituta okupili su se na općem kapitulu koji se održava do 23. listopada, na temu: Budite savršeni… budite milosrdni.

U svom obraćanju okupljenima Sveti Otac je istaknuo kako je svaki kršćanin pozvan na svetost, na put koji valja prijeći u duhu ljubavi, nutarnjoj tišini i herojstvu vanjske tišine. Primjer je za to i spomenuti blaženi talijanski svećenik i filozof Antonio Rosmini osnivač redovničke obitelji Instituta milosrđa, kojega je papa Franjo istaknuo podsjetivši na njegov nauk „da se u prvi plan stavi Radosna vijest, kako je svaki kršćanin pozvan na svetost, te da se taj put prijeđe zajedno u ljubavi“.

„Svetost i življenje krjeposti nisu samo za neke, a ni za neke posebne trenutke u životu. Svi ih mogu živjeti u svakodnevnoj vjernosti kršćanskom pozivu, a Bogu posvećene osobe posebno u vjernom prianjanju redovničkom pozivu. U tom je smislu blaženi Rosmini molio: 'O, Bože, pošalji nam svojih heroja'. Kod njega je bilo očito ono što sam nedavno istaknuo u motu propriju Majorem hac dilectionem (Veće ljubavi od ove) o herojstvu života, odnosno o prikazivanju života za druge sve do smrti. Svetost je put istinske reforme Crkve koja, kako je Rosmini dobro uočio, preobražava svijet u onoj mjeri u kojoj reformira samu sebe“, primijetio je Papa.

Dalje je podcrtao kako je milosrđe krjepost iznad svega, kako je govorio Sv. Pavao, a to je isticao i blaženi Rosmini, također nazvavši svoju redovničku obitelj Institutom milosrđa. „Milosrđe je taj svećenik pratio snažnom nutarnjom postojanošću i odvažnošću u šutnji. Neka vas njegov primjer potakne da napredujete u plodnosti nutarnje i u herojstvu vanjske tišine (...) Nemojte od odgojnoga djelovanja učiniti jednostavno obrazovanje nego intelektualno milosrđe koje polazi od Isusa Krista. Budite ljudi uvijek ispruženih ruku prema onima koji trpe, kako biste im donijeli pomoć u vjeri i ljubavi. Posebno mislim na vašu subraću i na sestre rozminijanke, koji rade u Venezueli, a pozvani su svjedočiti duhovnu i materijalnu blizinu tako iskušanom narodu“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je, kako javlja Vatican News, potaknuo članove kongregacije blaženoga Rosminija pozorno razmišljati o vlastitoj karizmi, na sve više otvaranje očekivanjima Crkve i svijeta, uočavajući znakove vremena, te da i dalje naviještaju Evanđelje sve više uključujući klerike i laike koji žele postići evanđeosko savršenstvo u zajedništvu s njihovim institutom.

KT