Vatikan

Papa se susreo s članovima talijanskog Crvenog križa


U subotu, 27. siječnja, papa Franjo se, u vatikanskoj Dvorani Pavla VI., susreo s članovima talijanskog Crvenog križa te im uputio prigodan govor.

Na početku susreta je podsjetio i istaknuo kako Crveni križ u Italiji i u čitavom svijetu obavlja nezamjenjivu i dragocjenu službu zbog materijalnih djela i duha kojim to čini, što pak doprinosi novom, otvorenijem i solidarnijem mentalitetu.

„Vaša djela zaslužuju zahvalnost svakog građanina jer se događaju u najrazličitijim situacijama; u slučajevima potresa i drugih prirodnih katastrofa i u brizi za migrante. Ruka koju im pružate znak je da im ne pomažete samo u tom trenutku da ih spasite, nego ih uvjeravate da ćete biti s njima i brinuti se za njih. Zbog toga vaša prisutnost među migrantima predstavlja proročki znak, tako potreban našem svijetu. Poslanje dobrovoljaca koji su pozvani sagnuti se nad svakim tko je u potrebi i pružiti mu pomoć s ljubavlju i bez interesa, podsjeća na evanđeoski lik dobrog Samarijanca“, naglasio je Sveti Otac objasnivši kako je riječ o prispodobi koja daje dragocjeno svjetlo djelovanju Crvenog križa i vrijednostima propisanim njegovim statutom.

„Prvo načelo koje statut propisuje je 'ljudskost' koja nastoji posvuda sprečavati i ublažavati ljudsku patnju. To je ista krepost koja je pokretala dobrog Samarijanca. Suosjećao je s ranjenikom i postao njegov bližnji. Bez suosjećanja držao bi se na odstojanju i ranjenik bi ostao za njega bezličan predmet. Koliko je u našem svijetu, djece, starih, žena i muškaraca čije lice nije prepoznato kao jedinstveno i neponovljivo, koji ostaju nevidljivi, jer su skriveni u sjeni ravnodušnosti? To sprečava vidjeti drugoga, čuti njegov poziv i doživjeti njegovu patnju“, podsvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

U nastavku se osvrnuo na drugo načelo statuta – nepristranost. „To znači da se vaša djela ne temelje na bilo kakvoj razlici; nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj, klasnoj ili političkoj… Na nju se nadovezuje treće načelo 'nemiješanja' zbog kojega se Crveni križ ne svrstava ni na jednu od sukobljenih strana. Taj se kriterij suprotstavlja danas vrlo raširenom razlikovanju koje određuje, tko od koga zaslužuje pažnju i pomoć, a tko je nije dostojan. Dobar Samarijanac iz Evanđelja ne ispituje čovjeka prije nego što mu pomogne; odakle dolazi, koje je vjere, je li u pravu ili nije – rekao je papa Franjo i naglasio – dobar Samarijanac ne podvrgava ranjenika ispitu koji bi trebao nešto spriječiti, ne sudi ga, ne stavlja se iznad njega zbog svoje pomoći, morala i vjere. Jednostavno povija njegove rane i povjerava ga gostioničaru, obvezujući se za njegove materijalne potrebe koje se ne mogu odgoditi“, podsjetio je papa Bergoglio.

U zaključku je, kako javlja Vatikanski radio, podcrtao kako Talijanski Crveni križ kao jedna od 190 nacionalnih organizacija Međunarodnog pokreta crvenog križa i Crvenog polumjeseca djeluje na načelima humanosti, nepristranosti i neutralnosti. „Tko gleda druge prijateljskim očima, a ne kroz naočale natjecanja ili sukoba, graditelj je humanijeg i ugodnijeg svijeta za življenje“, poručio je na kraju Papa.

KT