Vatikan

Papa se susreo s kavkaskim Židovima


U ponedjeljak, 5. studenoga Papa je u audijenciju primio izaslanstvo rabina Svjetskoga kongresa kavkaskih Židova.

Sveti Otac je, naime, prvi put u Vatikanu primio izaslanstvo rabina Svjetskoga kongresa Kavkaskih Židova, stoga je odmah izrazio radost zbog tog susreta. Gorski Židovi s Kavkaza, koji se također nazivaju Juhuro, židovske su skupine istočnih i sjevernih padina Kavkaza, osobito Dagestana, i sjevernih dijelova Azerbajdžana.

Papa se tom prigodom spomenuo nedavnoga susreta s jednom židovskom zajednicom u Litvi, održanoga 23. rujna povodom komemoracije holokausta, 75 godina nakon razaranja geta u Vilniusu i ubojstva više tisuća Židova, te istaknuo potrebu sjećanja.

Među drugim bolnim zbivanjima na koja se osvrnuo Sveti Otac bila je 75. obljetnica, obilježena 16. listopada, odvođenja Židova iz rimskoga geta, te za nekoliko dana, 9. studenog, 80. obljetnica Kristalne noći, kada su uništena brojna židovska bogoštovna mjesta, također u namjeri, prema riječima pape Franje, da se iskorijeni ono što je u ljudskom srcu, i u srcu jednoga naroda potpuno nepovredivo, a to je Stvoriteljeva nazočnost.

„Kada se Dobroga Boga htjelo zamijeniti idolatrijom moći i ideologijom mržnje, došlo je do suludoga istrebljenja ljudi. Zbog toga je vjerska sloboda najveće dobro koje valja štititi, ona je temeljno ljudsko pravo, branik pred totalitarističkim težnjama“, napomenuo je Sveti Otac, javlja Vatican News.

Potom je potaknuo na suprotstavljanje svakoj vrsti antisemitskoga ponašanja, te ponovno istaknuo da onaj tko se priznaje kršćaninom ne može i ne smije mrziti brata Židova.

„Prijateljstvo između Židova i katolika utemeljeno je na bratstvu koje se ukorjenjuje u povijesti spasenja i ostvaruje u uzajamnoj pozornosti. Imamo biti tvorci mira, poticaj i pokretači dijaloga, posebice na međureligijskoj razini, za dobro čitavoga čovječanstva (...) Razgovarati s drugima i moliti za sve ljude; to su naša sredstva za pretvaranje mačeva u plugove (usp. Iz2,4), za poticanje ljubavi tamo gdje je mržnja, i praštanja tamo gdje je uvreda, za to da se ne umorimo moleći za mir i prolazeći putovima mira. Jer, danas nije vrijeme nasilnih i grubih rješenja, nego je hitno potrebno poduzeti strpljive postupke pomirenja“, istaknuo je na kraju poglavar Katoličke Crkve.

KT