Vatikan

Papa se susreo s metropolitom Hilarionom


Papa Franjo, 13. veljače, u audijenciju je primio metropolita Hilariona, predstojnika Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata.

U prigodi četvrte obljetnice povijesnog susreta pape Franje i patrijarha Moskve i cijele Rusije Kirila, u Rim je doputovao metropolit Hilarion, predstojnik Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata. On je u srijedu 12. veljače, uz kard. Kurta Kocha, predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, govorio na konferenciji i koncertu održanima na temu Sveci – Znakovi i sjeme jedinstva.

Papa Franjo je metropolita u Vatikanu primio u četvrtak 13. veljače, koji se zatim predstavio prijevod knjige Smrt i uskrsnuće, posljednji svezak iz niza naslovljenoga Isus Krist. Život i pouka.

Prije susreta sa Svetim Ocem i na kraju susreta Mješovite skupine koja se sastala u Vatikanu i razmotrila kulturne i društvene projekte na kojima dvije Crkve rade već četiri godine kako bi ostvarile glavne sadržaje Zajedničke izjave koju su u Havani, 12. veljače 2016. , potpisali papa Franjo i patrijarh Kiril, metropolit Hilarion je govorio za Radio Vatikan.

„Točno prije četiri godine u Havani se papa Franjo susreo s patrijarhom Kirilom, i to je bio prvi susret u povijesti jednoga rimskog pape i moskovskog patrijarha. Mi taj susret smatramo povijesnim, ne samo zato što je bio prvi te vrste, nego zato što je otvorio potpuno novu stranicu u odnosima između Ruske pravoslavne Crkve i Rimske katoličke Crkve”, napomenuo je te dodao da je zadaća Mješovite skupine staviti u praksu ono što su rekli i dogovorili Papa i patrijarh, a u ovom se trenutku njihov rad temelji na kulturnoj suradnji i suradnji u mješovitim društvenim projektima.

Na pitanje je li stanje na Bliskom istoku, za koji papa Franjo nastavlja upućivati apele, razlog zabrinutosti i za Rusku Pravoslavnu Crkvu, metropolit Hilarion napomenuo je kako Ruska Pravoslavna Crkva u potpunosti dijeli Papinu zabrinutost, i to je, kako je rekao, bio glavni razlog Papina i patrijarhova susreta održanoga prije četiri godine. „Na Bliskom istoku praktički se provodi genocid nad kršćanima“, istaknuo je te primijetio kako mediji i političari sa Zapada dugo nisu to htjeli vidjeti i govoriti o tomu. „Upravo su Papa i patrijarh bili među prvima koji su upozorili da je takvo stanje opasno, i pokušali su privući pozornost svjetskih medija. Moramo učiniti sve moguće kako bismo očuvali prisutnost kršćana na Bliskom istoku“, naglasio je metropolit, prenosi Vatican News.

Osvrnuvši se pak na temu konferencije Sveci – Znakovi i sjeme jedinstva rekao je kako svi ljudi dobro znaju da grijeh razdvaja, a svetost ujedinjuje. „Glavni razlog podjele među kršćanima ponajviše je ljudski grijeh. Naprotiv, iskustvo svetosti sjedinjuje kršćane i to je spomenuto u Papinoj i patrijarhovoj Zajedničkoj izjavi, posebno u dijelu posvećenom mučenicima. Tertulijan je rekao da je krv mučenika sjeme Crkve. Obje naše Crkve imaju stoljetnu povijest mučeništva, a mogu reći da je XX. stoljeće bilo stoljeće mučenika za milijune vjernika, katoličkih i pravoslavnih. Budući da se progoni kršćana nastavljaju, a stručnjaci kažu da je kršćanstvo najviše progonjena religija, iako je najraširenija, mislim da je sve više potrebna suradnja između katolika i pravoslavnih. Ja tu suradnju nazivam strateškim savezom između katolika i pravoslavnih (...) Moramo shvatiti da je budućnost kršćanstva u našim rukama“, ustvrdio je metropolit Hilarion.

KT