Vatikan

Papa se susreo s ribarima koji su očistili morsko dno od 24 tone smeća


U subotu 18. siječnja papa Franjo primio je u audijenciju ribare iz mjesta San Benedetto del Tronto, zajedno s njihovim biskupom Carlom Brescianijem i nekoliko svećenika koji prate njihov duhovni put.

„Posao ribara često je rizičan i naporan, mora se vrednovati, podržavajući njihova prava i opravdane težnje, kako ne bi izgubili nadu pred neugodnostima i nesigurnostima, te da ne bi bili iskušavani željom za sigurnim poslom na kopnu“, rekao je Sveti Otac.

„Na more izlazite s velikom voljom, žrtvama i uz neke opasnosti, po dobrom i lošem vremenu, kako biste došli do onoga što je potrebno za život. Vaši dragi s vama dijele teškoće i nesigurnosti koje ta vrsta života uključuje. Značajna ste kategorija u društvenom životu svojega kraja. Međutim, zbog napretka koji obilježava moderno društvo, ponekad možete biti iskušavani željom za traženjem sigurnog posla i napuštanjem broda. No, tko je rođen na moru, iz svojeg srca ne može ga iskorijeniti. Potičem vas da ne gubite nadu pred neugodnostima i nesigurnostima s kojima se nažalost morate suočavati. Neka vam ne manjka hrabrosti“, rekao je poglavar Katoličke crkve dodavši kako je potrebno je da njihov posao, koji je često opasan i naporan, bude vrednovan podržavanjem vaših prava i opravdanih težnji, prenosi bitn.net.

„Hvala vam za zauzimanje za oporavak morskoga dna koje ste poduzeli zajedno s drugim udrugama i u suradnji s vlastima. Taj je pothvat vrlo važan, kako zbog velike količine otpada, osobito plastike, tako i zato što postaje model koji se može ponavljati i u drugim područjima Italije i inozemstva. Rezultat od 24 tone otpada koji ste skupili, primjer je kako mjesno građansko društvo može i mora sudjelovati u rješavanju pitanja od opće važnosti, a da pritom ništa ne oduzima, nego da potiče odgovornost ustanova. Posao je ribara stari zanat, te u Evanđelju čitamo o događajima koji su povezani s njim. Prvi Isusovi učenici bili su vaši kolege. Volim razmišljati da i danas kao kršćani osjećate duhovnu Gospodinovu prisutnost“, potaknuo je papa Bergoglio.

„Neka vaša vjera nadahnjuje dragocjene vrijednosti kao što su: pučka pobožnost koja se očituje u povjerenju u Boga, u molitvi i kršćanskom odgoju djece; poštovanje prema obitelji i osjećaj solidarnosti zbog kojega osjećate potrebu pomagati jedni drugima. Nemojte gubiti te vrijednosti“, kazao je.

 Na kraju je Papa ribare iz San Benedetta del Tronto, povjerio zaštiti Blažene Djevice Marije koja se u njihovom gradu štuje kao „Gospa od Mora“, i Svetom Franji Paulskom, zaštitniku ljudi na moru.

KT