Vatikan

Papa slavio misu prigodom završetka izvanredne Biskupske sinode o Amazoniji


Papa Franjo slavio je u nedjelju 27. listopada, sa sinodskim ocima, u vatikanskoj bazilici Sv. Petra liturgijsko slavlje prigodom završetka izvanredne Biskupske sinode o Amazoniji.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

U ispunjenoj vatikanskoj bazilici, nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, Sveti Otac je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je sa ove izvanredne Biskupske sinode proizašao krik siromaha za nadu Crkve. „Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru za koju su uvjereni da je bolja od drugih, pa se udaljavaju od njih i podižu zidove. Ta vrsta vjere je licemjerna. Ona koja zaboravlja da se pravo štovanje Boga sastoji u ljubavi prema bližnjem. I u crkvenim krugovima se ismijavaju siromasi jer uznemiruju neke“, posvijestio je te predložio moliti za milost kako bi svi kršćani, a posebno katolici mogli čuti krik nade Crkve, koja je na području Amazonije osakaćena.

Rekao je kako se na amazonskom području podižu zidovi, bespravno prisvajaju dobra, otuđuju prava, preziru domaći običaji i zauzimaju tereni. „Ljudi nisu ništa naučili od pogrešaka prošlosti, već nastavljaju oduzimati drugima i ranjavati braću“, opomenuo je Papa.

Prigodom izglasavanja završnog dokumenta, 26. listopada na temelju kojeg će nastojati još ove godine objaviti postsinodalnu pobudnicu za smjernice pastoralne, kulturalne, ekološke i društvene djelatnosti na području Amazonije, potaknuo je svećenike na jači apostolski polet u toj pastoralnoj djelatnosti te najavio kako će zadužiti posebno novo povjerenstvo da prouči mogućnosti povjeravanja službe đakonta i ženama.

Papa Franjo smatra kako bi bilo dobro da mladi redovnici provedu godinu dana na područjima u kojima prevladavaju druge vjeroispovijesti, a svećenici koji se spremaju za diplomatsku službu Svete Stolice umjesto da provode godinu u diplomatskim predstavništvima djeluju po biskupijama u inozemstvu. Također smatra kako je potrebno osnovati sjemenište i bogosloviju u kojoj će se odgajati urođenički svećenici, jer zapad ima premalo svećeničkih kandidata.

Upozorio je i takozvanu „katoličku elitu" kako je opasno usredotočiti pozornost na male stvari, a izgubiti iz vida bitne.

Zahvalio je Tajništvu Sinode na organizaciji, a medijima je preporučio neka, prenoseći završni dokument, svoju pozornost usredotoče na pastorale, kulturne, ekološke i društvene dijagnoze te srž dokumenta, a ne toliko na disciplinska pitanja. Također je poručio da se ne pitaju tko je pobijedio, a tko izgubio jer su svi pobjednici.

Nakon mise, a prije molitve Anđeo Gospodnji obratio se nazočnima i preporučio im da napuste ideološke močvare i krenu na pučinu gdje će im Duh Sveti otvoriti nove putove za naviještanje Evanđelja približavajući se kulturi različitih naroda.

Kako prenosi IKA, izrazio je i nadu da će Libanon, gdje je ponovno došlo do unutarnjih sukoba, ostati mjesto mirovnog suživota i poštivanja ljudskog dostojanstva i slobode. „Posebnu misao upućujem dragim Libanoncima, ponajviše mladima, koji su posljednjih dana poslali svoj vapaj pred izazovima i socijalnim, moralnim i ekonomskim problemima zemlje“, rekao je Papa.

KT