Vatikan

Papa slavio misu s antiohijskim patrijarhom i grko-katoličkim melkitskim biskupima


Papa Franjo slavio je 13. veljače misu u Domu svete Marte u Rimu zajedno s antiohijskim patrijarhom Youssefom Absijom i grko-katoličkim melkitskim biskupima.

Papa Franjo i grko-katolički melkitski Patrijarh Youssef Absij zajedno na misi u Domu svete Marte (Foto: Radio Vatikan)

Papa Franjo i grko-katolički melkitski Patrijarh Youssef Absij zajedno na misi u Domu svete Marte (Foto: Radio Vatikan)

Biskupi su došli u Rim na završetku svoje sinode održane u Libanonu početkom veljače. Razlog je njihovog posjeta bio javno iskazati crkveno zajedništvo preko redovitog slavlja euharistije Pape i novoizabranog Parijarha. Tijekom audijencije upriličene 12. veljače s članovima grko-katoličke melkitske sinode Sveti Otac je podsjetio da nikada prije kao sada, pastiri nisu bili pozvani pokazati, pred Božjim narodom koji pati, zajedništvo, jedinstvo, blizinu, solidarnost, transparentnost i svjedočanstvo, javio je Radio Vatikan.

Tumačeći u propovijedi smisao i vrijednost tog zajedništva, Papa je istaknuo da je ta misa s bratom patrijarhom Youssefom, znak apostolskog zajedništva. „On je otac vrlo stare Crkve i dolazi zagrliti Petra, govoreći: 'Ja sam u zajedništvu s Petrom.' To je ono što znači današnje slavlje: zagrljaj oca jedne Crkve s Petrom“, dodao je Papa nastavivši kako je to bogata Crkva sa svojom teologijom unutar katoličke teologije, sa svojom prekrasnom liturgijom i narodom, a u ovom trenutku većina tog naroda je razapeta kao Isus.

„Prikazujemo ovu misu za narod, za ljude koji trpe, za kršćane progonjene na Bliskom Istoku koji daju živote, gube svoja dobra i vlasništva, jer su protjerani. Prikazujemo također misu za službu našeg brata Youssefa“, napomenuo je papa Franjo.

Grko-katolički melkitski Patrijarh Antiohije izrazio je u ime svih nazočnih biskupa, zahvalnost Papi za tu lijepu misu zajedništva dodavši da je osobno u nutrini ganut zbog te bratske ljubavi, bratskih gesta i solidarnosti koje je Sveti Otac iskazao njihovoj Crkvi.

KT