Bankok

Papa slavio misu sa 60 000 vjernika u Bangkoku


Drugi dan pohoda Tajlandu, u četvrtak 21. studenoga, papa Franjo završio je svečanim euharistijskim slavljem s više od 60 000 vjernika na nacionalnom stadionu u Bangkoku.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Uz nazočne vjernike mnogi od njih nisu uspjeli ni ući na stadion te su misu pratili preko video-ekrana.

U propovijedi, nakon misnih čitanja i naviještenoga Evanđelja, Papa je pozvao tajlandske katolike da iziđu na ulice i postanu misionari kao i prvi evangelizatori, te da pozovu na gozbu Gospodnju svu braću, posebno djecu i žene izložene prostituciji i seksualnoj trgovini, zatim robove droge i migrante kojima je oduzet dom i uništena obitelj, kao i iskorištavane ribare i zapostavljene prosjake te sa svima podijele Božje milosrđe.

Kako javlja IKA, spomenuo se važnoga evangelizacijskog djelovanja prvih misionara koji su došli u Sijamsko kraljevstvo, portugalskih dominikanaca Jeronima da Cruza i Sebastiaoa da Cantoa, ubijenih 1569., prije 450 godina. „Ta su dva misionara imala hrabrosti baciti sjeme koje danas klija i raste u raznolikosti apostolskih inicijativa, koje pridonose životu nacije“, kazao je. Stotinu godina poslije, 1669., u Sijamu je ustanovljen apostolski vikarijat, te se apostolsko putovanje pape Franje uključuje u tu 350. obljetnicu. „Ta obljetnica nije nostalgija za prošlošću, nego žar nade kako bismo u sadašnjosti i mi mogli odgovoriti jednakom odlučnošću, snagom i pouzdanjem. To je radosni i zahvalni spomen koji nam pomaže radosno izići kako bismo novi život koji proizlazi iz evanđelja podijelili sa svim članovima naše obitelji koje još ne poznajemo. Prvi misionari krenuli su na put kako bi potražili članove te njihove obitelji, koje još nisu poznavali. Izišli su potražiti njihova lica; lica brojnih tajlandskih majki i braće koji su nedostajali za njihovim nedjeljnim stolom. I ne samo zbog onoga što bi im mogli ponuditi, nego i zbog svega onoga što su trebali primiti od njih kako bi rasli u vjeri i razumijevanju Svetoga pisma. Bez tog susreta kršćanstvu bi nedostajalo vaše lice; nedostajale bi vaše pjesme i plesovi koji predstavljaju tajlandski osmjeh“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.

„Učenici smo misionari kada se, poput Isusa, ne bojimo sjesti za stol s grešnicima, kako bismo im zajamčili da je za Očevim, i za stolom svega stvorenoga, mjesto rezervirano i za njih. Dodirujući one koje se smatralo nečistima, i dopuštajući da oni njega dodiruju, pomogao im je shvatiti Božju blizinu; štoviše, da su blaženi“, naznačio je Papa.

Osvrćući se na svetkovinu Marijina prikazanja u hramu, zadržao se na Isusovu odgovoru na pitanje o njegovoj majci i braći: „Tko god izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, on mi je brat i sestra i majka“. „Time je pobio sve pretjerane tvrdnje onih koji se hvale preferencijalnim pravima na Njemu. Želio je sresti i pozvati učenike da otkriju istinu koja je u stanju dati i rađati život. Ta pitanja i odgovori pomažu i nama u obnovi našeg života i života zajednice s neopisivom radosti“, poručio je Sveti Otac.

Na kraju mise oko 800 učenika s Instituta Sv. Pavla kojega vode redovnice izvelo je u narodnim nošnjama tradicionalne plesove četiriju pokrajina Tajlanda.

KT