Slovačka

Papa slavio misu u svetištu Gospe od Sedam Žalosti u Šaštinu

Gledajući Djevicu Majku žalosnu otvorimo se vjeri koja postaje suosjećajna


Na euharistiji sa Svetim Ocem u svetištu gdje se 15. rujna svake godine vjernici okupljaju na hodočašću u prigodi blagdana zaštitnice Slovačke Bl. Djevice Marije od Sedam Žalosti, sudjelovalo je oko 60 000 vjernika. Koncelebriralo je 90 biskupa i više od 500 svećenika.

Foto: Vatican media

Foto: Vatican media

Nepregledno mnoštvo vjernika okupljenih na otvorenom prostoru pred oltarom dočekalo je Papu mahanjem vatikanskim zastavicama i oduševljeno pozdravljalo Rimskog biskupa koji je papamobilom prolazio među okupljenim mnoštvom podijelivši im blagoslov.

U prigodnoj homiliji, referirajući se na pročitano evanđelje, Rimski je biskup Mariju postavio kao uzor vjere. "Prepoznajemo tri značajke vjere: putovanje, proroštvo i suosjećanje", rekao je Papa na početku homilije i dodao kako je Djevica uzor vjere slovačkog naroda. "Vjere koja se uvijek daje na put, uvijek potaknute jednostavnom i iskrenom pobožnošću, uvijek na hodočašću u potrazi za Gospodinom. I, hodajući, pobjeđujete napast statične vjere, koja se zadovoljava nekim obredom ili drevnom tradicijom, i, naprotiv, izlazite iz sebe samih, nosite u naprtnjači radosti i tuge i činite život hodočašćem ljubavi prema Bogu i braći. Hvala na tom svjedočenju! I molim vas, budite uvijek u pokretu. Nemojte stati! Htio bih dodati nešto. Rekao sam: 'Nemojte stati', jer kad Crkva stane, razboli se; kad biskupi stanu, Crkva se razboli; kad svećenici stanu, razbole Božji narod", naglasio je Papa te nastavio da je Marijina vjera također proročka.

"Samim svojim životom mlada djevojka iz Nazareta proroštvo je Božjeg djela u povijesti, njegova milosrdnog djelovanja koje ruši logike svijeta, podiže ponizne, a ohole ponizuje. Kao bezgrešna Djevica, Marija je slika našeg poziva: kao i ona, pozvani smo biti sveti i besprijekorni u ljubavi, postajući slika Krista. Ne zaboravimo ovo: vjeru se ne smije svesti na sladilo koji zaslađuje život", upozorio je Papa i dodao kako je Isus znak osporavan.

"Došao je donijeti svjetlo tamo gdje je tama, istjerati tamu na čistac i natjerati je na predaju. Zbog toga se tama uvijek bori protiv njega. Tko prima Krista i otvori mu se, ponovno ustaje; tko ga odbacuje zatvara se u tamu i uništava samoga sebe. Isus je rekao svojim učenicima da nije došao donijeti mir, već mač: naime, njegova Riječ, kao mač s dvije oštrice, ulazi u naš život i odvaja svjetlo od tame, tražeći od nas da izaberemo. Kaže nam: 'Biraj'. Pred Isusom se ne može ostati mlak, s jednom nogom u dvije cipele. Ne, to se ne može. Prihvatiti njega, znači prihvatiti da On objavi moje proturječnosti, moje idole, sugestije zla; i da postane za mene uskrsnuće, Onaj koji me uvijek podiže, koji me uzima za ruku i potiče me da krenem iznova. Uvijek me iznova diže", ustvrdio je i posvijestio kako su proroci danas potrebni i Slovačkoj. "Vi, biskupi: proroci koji idu tim putem. Ne radi se o tome da budete neprijateljski nastrojeni prema svijetu, već o tome da budete u svijetu 'znakovi osporavani'. Kršćani koji svojim životom znaju pokazati ljepotu evanđelja", dodao je Sveti Otac nastavljajući kako je Marija Majka suosjećanja.

"Njezina vjera je suosjećajna. Ona koja je sebe nazvala 'službenicom Gospodnjom' i koja se, majčinskom brigom, pobrinula da ne ponestane vina na svadbi Kani, dijelila je sa Sinom poslanje spasenja, sve do podnožja križa. A Marija Žalosna, pod križem, jednostavno ostaje. Stoji pod križem. Ne bježi, ne pokušava spasiti samu sebe, ne koristi se ljudskim umijećima i duhovnim anesteticima kako bi pobjegla od boli. To je dokaz suosjećanja: ostati pod križem. Ostati s licem obilježenim suzama, ali s vjerom onoga koji zna da Bog u svom Sinu preobražava bol i pobjeđuje smrt. I mi se, gledajući Djevicu Majku žalosnu, otvorimo vjeri koja postaje suosjećajna, koja postaje dijeljenje života prema onima koji su ranjeni, onima koji pate i onima koji su prisiljeni nositi teške križeve na ramenima. Otvorimo se vjeri koja ne ostaje apstraktna, nego nam daje ući u tijelo i čini nas solidarnima s onima koji su u potrebi. Ta vjera, s Božjim stilom, ponizno i tiho, podiže bol svijeta i spasenjem navodnjava brazde povijesti", rekao je Sveti Otac i zaključujući homiliju potaknuo nazočne "neka Gospodin uvijek čuva u vama čuđenje, neka vam čuva zahvalnost za dar vjere". "I neka Presveta Djevica Marija izmoli milost da vaša vjera uvijek ostane na putu, da ima dah proroštva i da bude vjera bogata suosjećanjem", poželio je na kraju Papa, a prenijela je IKA.

Na kraju mise, koja je ujedno bila posljednja točka programa četverodnevnog pastoralnog pohoda Slovačkoj, Sveti je Otac uputio završni pozdrav vjernicima, kao i biskupima, u kojemu im  je od srca zahvalio  na svim pripremama i dobrodošlici. Također je istaknuo svoju zahvalnost predsjedniku i građanskim vlastima te svima onima koji su surađivali na razne načine. "I sa zadovoljstvom mogu pozdraviti članove i promatrače Ekumenskog vijeća Crkava koji su nas počastili svojom prisutnošću", rekao je Papa u svom završnom pozdravu.

Podsjetimo, na svom 34. apostolskom putovanju izvan Italije Papa je najprije posjetio Budimpeštu gdje je slavio završnu misu Međunarodnog euharistijskog kongresa, a zatim otputovao u Slovačku gdje je boravio četiri dana posjetivši Bratislavu, Preševo, Košice i Šaštin.

U 13:30 sati je nakon oproštajne svečanosti u međunarodnoj zračnoj luci u Bratislavi napustio Slovačku.

Ž.I., KT