Vatikan

Papa slavio „Simbang-Gabi“ – Noćnu misu


Papa Franjo slavio je u nedjelju 15. prosinca u bazilici Sv. Petra u Vatikanu Noćnu misu za filipinsku katoličku zajednicu u Rimu – „Simbang-Gabi“ posebnu pobožnost pripreme za Božić koju njeguje ova zajednica.

Nakon naviještenog Evanđelja Sveti Otac je u propovijedi napomenuo kako se pripremamo proslaviti otajstvo utjelovljenja Emanuela, Boga s nama, koji čini čuda za svoj narod. Istaknuo je kako su ta čuda znakovi prisutnosti njegova Kraljevstva. „Budući da na životnim periferijama još uvijek ima mnogo stanovnika, moramo moliti Gospodina da svake godine obnovi čudo Božića, prikazujući se sami sredstvima njegove milosrdne ljubavi prema posljednjima. Kako bismo se prikladno pripremili za tu milost, Crkva nam nudi vrijeme došašća u kojemu smo pozvani pobuditi u srcu iščekivanje i pojačati molitvu. U tu su svrhu, u bogatstvu različitih tradicija, partikularne Crkve uvele različite pobožnosti, tako na Filipinima već stoljećima postoji devetnica kao neposredna priprava za Božić, nazvana Simbang-Gabi odnosno Noćna misa“, podsjetio je Papa.

„Kroz devet dana filipinski se vjernici okupljaju u zoru u svojim župama na posebnom euharistijskom slavlju. Posljednjih je desetljeća, zahvaljujući filipinskim migrantima, ta pobožnost prešla nacionalne granice i udomaćila se u drugim zemljama. Simbang-Gabi već se godinama slavi i u Rimskoj biskupiji, a danas ju zajedno slavimo ovdje, u bazilici Sv. Petra. Svrha je toga slavlja dobro se pripremiti za Božić, te se obvezati na očitovanje ljubavi i Božje nježnosti prema svima, a posebno prema posljednjima. Pozvani smo biti ferment u društvu koje često ne uspijeva uživati Božju ljepotu, ni iskusiti milost Njegove prisutnosti. Vi, draga braćo i sestre, koji ste napustili svoju zemlju tražeći bolju budućnost, imate posebno poslanje. Neka vaša vjera bude 'kvasac' u župnim zajednicama kojima danas pripadate“, poručio je poglavar Katoličke Crkve.

„Omogućujte prigode za susret kako biste s drugima podijelili svoje kulturno i duhovno bogatstvo, dopuštajući istodobno da vas obogate iskustva drugih. Svi smo pozvani zajedno graditi zajedništvo u različitosti koja je obilježje Božjega Kraljevstva. Svi smo pozvani zajedno iskazivati ljubav prema stanovnicima životnih periferija, stavljajući u službu svoje različite darove. Svi smo pozvani zajedno naviještati evanđelje, Radosnu vijest spasenja, na svim jezicima, kako bi ona došla do što više ljudi“, zaključio je papa Franjo, prenosi IKA.

KT