Vatikan

Papa: „Slušajmo vapaj malenih koji traže pravdu“


Na početku susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, koji je otvoren 21. veljače u jutarnjim satima u Novoj dvorani Sinode u Vatikanu, obratio se papa Franjo.

Foto: Vatikan Media

Foto: Vatikan Media

Slušati „vapaj malenih koji traže pravdu“, ne govoreći „jednostavne i samorazumljive osude“, nego poduzeti „konkretne i učinkovite mjere“ kako bi se suprotstavili tom „zlu koje pogađa Crkvu i čovječanstvo“, poziv je koji je uputio Sveti Otac u kratkom uvodu. „Sveti Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i samorazumljive osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba pripremiti“, istaknuo je papa Franjo.

„Suočeni sa zlom seksualnog zlostavljanja koje su počinile osobe iz Crkve na štetu maloljetnika, odlučio sam zatražiti od vas, patrijarhâ, kardinalâ, nadbiskupâ, biskupâ, redovničkih poglavara i voditelja, da svi zajedno prignemo uho Duhu Svetom i s poučljivošću njegovu vodstvu slušamo vapaj malenih koji traže pravdu“, rekao je Papa nakon početne molitve.

„Na našem susretu leži teret pastoralne i crkvene odgovornosti koji nas obvezuje da zajedno, na sinodalan, iskren i dubok način, razgovaramo o tome kako se suočiti s tim zlom koje pogađa Crkvu i čovječanstvo“, nastavio je papa Franjo govoreći o pedofiliji. „Sveti Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i samorazumljive osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba pripremiti“, istaknuo je Papa naglasivši kako je u svemu potrebna konkretnost. „Započnimo, dakle, naš put oboružani vjerom i duhom maksimalne parezije, hrabrosti i konkretnosti“, pozvao je Papa na kraju svoga uvoda.

„Kao pomoć, želio bih s vama podijeliti neke važne kriterije koje su formulirale razne biskupske komisije i konferencije“, tim je riječima Papa na kraju svog kratkog uvoda na otvorenju susreta u Vatikanu o Zaštiti maloljetnika u Crkvi predstavio sudionicima susreta, njih 190, smjernice koje će pomoći u njihovu razmišljanju.

„Oni su jednostavna polazna točka koja dolazi od vas i vraća vam se te ne umanjuje kreativnost koja mora postojati na ovom susretu“, objasnio je odmah potom Sveti Otac zahvalivši Papinskoj komisiji za zaštitu maloljetnika, Kongregaciji za nauk vjere i članovima Organizacijskog odbora na, kako je naveo, izvrsnom radu i uloženom velikom trudu i naporu u pripremi ovog sastanka.

„Molim Duha Svetoga da nas podrži u ovim danima i pomogne nam preobraziti ovo zlo u priliku za svjesnost i pročišćenje. Neka nas Djevica Marija prosvijetli da pokušamo izliječiti ozbiljne rane koje je skandal pedofilije zadao kako djeci tako i vjernicima“, poručio je poglavar Katoličke Crkve.

Na vatikanskom samitu o zlostavljanjima koje su počinili svećenici, uključeno je 190 sudionika: predsjednici biskupskih konferencija, poglavari Istočnih katoličkih Crkava, ordinariji koji ne pripadaju biskupskoj konferenciji, vrhovni poglavari muških redovničkih zajednica, vrhovne poglavarice ženskih redovničkih zajednica, prefekti vatikanskih dikasterijâ, članovi Rimske kurije, članovi Vijeća kardinalâ, članovi Organizacijskog odbora, moderator i govornik. Nakon Papinoga obraćanja uslijedila su izvješća kard. Luisa Antonia Taglee, mons. Charlesa Jude Sciclune te rad u skupinama.

KT / IKA