Papa susreo grkokatoličke biskupe iz Ukrajine


Papa se 6. rujna susreo s grkokatoličkim biskupima iz Ukrajine, koji su ovih dana okupljeni na svojoj sinodi, te u razgovoru s njima ponovno istaknuo da je rat đavolski, oduzima djeci osmjeh.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

„To je okrutna i ujedno zločinačka tragedija koja u sebi ima dimenziju mučeništva, o kojoj se ne govori dovoljno“, rekao je papa Franjo dirnut susretom koji je trajao gotovo dva sata, prije nego što je izišao na Trg Sv. Petra na opću audijenciju, a na kojemu je izravno od biskupa Grkokatoličke Crkve u Ukrajini slušao o velikoj boli, ratu i broju mrtvih, ranjenih, mučenih ljudi. Sve je to nazvao djelom đavla koji želi uništiti.

Na okrutnost rata reagira se potrebom intenzivnije molitve za obraćenje i okončanje sukoba, a papa Franjo je, nadovezujući se na zahtjev koji mu je upućen tijekom susreta, izrazio želju da se u listopadu, osobito u svetištima, molitva krunice posveti miru i posebno miru u Ukrajini. Spomenut je i nedavni susret održan putem videoveze s mladim ruskim katolicima i nesporazum s ukrajinske strane zbog nekih Papinih riječi. Sveti Otac je biskupima ponovio ono što je rekao novinarima u zrakoplovu na povratku iz Mongolije, napominjući da je, što se tiče velike Rusije, u tom kontekstu govorio u smislu kulture.

„Ono što Ukrajina treba gledati u ovom dramatičnom razdoblju svoje povijesti jest primjer Isusa tijekom muke, koji ne postaje žrtva uvreda, mučenja i raspeća, nego svjedoči hrabrost za govoriti istinu, te biti blizu narodu kako se ne bi obeshrabrio. Nije lako, to je svetost, ali narod želi da budemo sveti i učitelji tog puta kojemu nas je Isus poučio“, kazao je.

Prije nego što su se na kraju susreta zajednički pomolili Majci Božjoj, Papa je biskupima povjerio da se svakoga dana spomene Ukrajinaca u svojoj molitvi pred slikom Blažene Djevice Marije, koju mu je darovao veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk prije nego što je napustio Buenos Aires, prenosi Vatican News.

J.P., KT