Bratislava

Papa susreo kler i Bogu posvećene osobe


Nakon susreta s predstavnicima državnih vlasti, papa Franjo se 13. rujna u katedrali Sv. Martina u Bratislavi susreo s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sjemeništarcima, bogoslovima i vjeroučiteljima.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Crkva u Slovačkoj ima tisuće vjeroučitelja, 300 sjemeništaraca, tri tisuće svećenika koje su u katedrali Svetoga Martina predstavljala 22 biskupa, prilikom prvog susreta Svetog Oca sa zajednicom vjernika i pastira Crkve u Slovačkoj. U svome govoru Papa je istaknuo kako Crkva mora kročiti putom poniznosti. Slovaci danas trebaju Crkvu „koja uči ljude unutarnjoj i odgovornoj slobodi, koja zna biti kreativna uranjajući u povijest i kulturu, te koja zna ući u dijalog sa svijetom“.

Na početku je Papu i okupljene pozdravio predsjednik Slovačke biskupske konferencije, nadbiskup Bratislave mons. Stanislav Zvolenski.

„Crkva nije tvrđava, moćna država, nije dvorac smješten na uzvisini s koje gleda svijet iz daljine i uživa u svojoj samodostatnosti. Crkva je zajednica koja želi privlačiti Kristu s radošću evanđelja. Ne smijemo podleći napasti veličanstvenosti, svjetovne veličine! Kako je lijepa, skromna Crkva koja se ne odvaja od svijeta i na život ne gleda sa sigurne udaljenosti, već živi u njemu (…) Živjeti unutra, ne zaboravimo to: dijeliti, zajednički kročiti, prihvaćati pitanja i očekivanja ljudi. To nam pomaže da izađemo iz autoreferencijalnosti: središte Crkve nije Crkva! Oslobodimo se, dakle, pretjerane brige za sebe same, za svoje strukture i zapitajmo se: Koje su duhovne potrebe i očekivanja našeg naroda? Što se očekuje od Crkve?. Odgovor je sažet u tri riječi: sloboda, kreativnost i dijalog“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

U nastavku govora spomenuo je vjerovjesničko djelovanje svete braće Ćirila i Metoda, koji uče da evangelizacija nije nikada puko ponavljanje prošlosti. „Kao apostoli inkulturacije vjere izmislili su nove jezike za prenošenje evanđelja, bili su kreativni u prevođenju kršćanske poruke. Nije li to najhitnija zadaća Crkve za ljude u Europi: Pronaći nove 'alfabete' za naviještanje vjere?“, zapitao je papa Franjo.

Govoreći na kraju o dijalogu, Papa je, kako prenosi IKA, istaknuo da Crkva koja podučava slobodi i zna biti kreativna, je „također Crkva koja zna razgovarati sa svijetom, s onima koji ispovijedaju Krista, a da nisu 'od naših', s onima koji ulažu trud i napor vjerskog traženja, pa i onima koji ne vjeruju“.

J.P., KT