Opća audijencija

Papa: U Kristu naša slabost više nije prokletstvo


U katehezi na općoj audijenciji 8. kolovoza u dvorani Pavla VI. papa Franjo nastavio je razmišljati o Božjim zapovijedima, usredotočivši se ponovno na idolopoklonstvo.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Papa je nastavio razmišljati o Božjim zapovijedima, stavivši u središte Knjigu Izlaska, u kojoj se govori o zlatnom teletu koje su Židovi častili u pustinji umjesto pravog Boga koji ih je izveo iz egipatskog sužanjstva.

Hodočasnicima okupljenima u dvorani Pavla VI. Sveti Otac je rekao kako je pustinja, mjesto neizvjesnosti i nesigurnosti, slika ljudskog života, čija je sudbina neizvjesna i ne daje čvrsto jamstvo. "Nesigurnost izaziva prvotne čežnje kao što su piće i jelo te postaje plodno tlo za idolopoklonstvo. Ljudska priroda, nastojeći izbjeći neizvjesnost, stvara religiju 'učini to sam'. Ako se Bog skriva, stvaramo si Boga po mjeri. Pred idolima ne riskira se mogućnost poziva, koji izvlači iz vlastitih sigurnosti, jer – kako kaže Psalmist – idoli imaju usta ali ne govore. Tako shvaćamo da su idoli samo izlika kako bismo postavili sami sebe u središte stvarnosti, u čašćenje djela vlastitih ruku kao što je to učinio Aaron, stvarajući zlatno tele, simbol plodnosti, obilnosti, energije i snage", poručio je poglavar Katoličke Crkve.

U nastavku je objasnio kako je zlato predstavljalo u pravom smislu riječi bogatstvo. "Uspjeh, moć i novac uvijek su bili napast za čovjeka. Zlatno tele simbol je svih želja, koje stvarju u čovjeku iluziju slobode, dok ga u isto vrijeme zarobljavaju. Bog iz naših srca nastoji istrijebiti idolopoklonstvo. Prihvatiti Isusa, koji je zbog nas postao siromašan znači priznati vlastite slabosti, što nipošto nije nesreća za ljudski život. To su vrata kroz koja ulazi Božje spasenje. Krist nas ne zavarava blistavim i primamljivim stvarima, već privlači križem, kojim kršćani priznaju da je On, slab, preziran i skinut svega, pravo Božje lice i slava ljubavi. Naše ozdravljenje proizlazi iz Njega, siromaha, koji je prihvatio slom i posvema preuzeo na se naše neizvjesnosti kako bi ih napunio ljubavlju. Došao je objaviti nam Božje očinstvo. U Kristu naša slabost više nije prokletstvo, već mjesto susreta s Ocem i izvor nove snage s neba", poručio je papa Bergoglio.

Na kraju opće audijencije, kako javlja IKA, podsjetio je vjernike na sutrašnju svetkovinu kršćansko-židovske mučenice Sv. Terezije Benedikte od Križa poznate kao Edith Stein, suzaštitnice Europe, "žene, dosljednosti, koja je tražila Boga s poštovanjem i ljubavlju" te joj preporučio da čuva Europu od duhovnog sleđivanja.

KT