Papa upozorio na ponovno jačanje antisemitizma


U traženju dijaloga nikad se ne može pogriješiti, istaknuo je u srijedu 15. svibnja papa Franjo u poruci sudionicima 24. susreta Međunarodnog odbora za katoličko-židovsku povezanost koji u prostorima Talijanske biskupske konferencije u Rimu razmatraju o temi „Narodi, ideje i granice u pokretu“.

Međunarodni odbor za katoličko-židovsku povezanost osnovan je godine 1970. kao platforma za povezivanje Povjerenstva Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom i Međunarodnoga židovskog odbora za međureligijsko savjetovanje. Papa je podsjetio da je židovsko-katolički dijalog od koncilske deklaracije Nostra Aetate o odnosima Katoličke Crkve s nekršćanskim religijama, koja je objavljena godine 1965., dao dobre plodove.

Međusobno dijelimo bogatu duhovnu baštinu koja sve više može i mora biti vrednovana, rastući u uzajamnom ponovnom otkrivanju, u bratstvu i zajedničkom zauzimanju za druge. U tom smislu vaš susret želi pridonijeti razvijanju težnje istom cilju i promicanju još snažnije suradnje, rekao je Papa, prenosi Vatican News.

Dobro je da se bavite i aktualnim pitanjima poput odnosa prema izbjeglicama i traženja načina kako da im se pomogne; borbe protiv zabrinjavajućeg ponovnog pojavljivanja antisemitizma; razmišljanja o progonu kršćana u raznim dijelovima svijeta; situacije židovsko-katoličkog dijaloga u Italiji i Izraelu i njegove mogućnosti na širem području.

Želim ohrabriti sve koji su profesionalno zauzeti u židovsko-kršćanskom dijalogu, jer dijalog je put da se bolje upoznamo i surađujemo kako bismo stvorili ozračje ne samo podnošenja, nego i poštovanja među religijama, rekao je Sveti Otac.

Neka vaš susret bude susret mira i Božji blagoslov koji će vam dati postojanost blagosti i hrabrost strpljivosti, potaknuo je papa Franjo.

KT