Vatikan

Papa zasadio drvo iz Asiza u Vatikanskim vrtovima


Na spomendan Sv. Franje Asiškog, 4. listopada u Vatikanskim vrtovima papa Franjo zasadio je drvo hrasta iz Asiza, kao vidljivi znak integralne ekologije. Ujedno je taj događaj uključivao i posvetnu molitvu za Sinodu o Amazoniji, koja će se baviti i ekološkim pitanjima.

Na spomendan sveca zaštitnika okoliša i ekologije u Vatikanskim vrtovima uz Svetoga Oca te nekoliko kardinala i biskupa okupili su se i predstavnici domorodačkih naroda iz Amazonije. Inače, ova inicijativa potekla je od franjevaca - Reda manje braće, Crkvene mreže Panamazonije i Svjetskog katoličkog klimatskog pokreta.

Tijekom svečanosti, koja je započela molitvom, sudjelovali su predstavnici autohtonih naroda Amazonije koji su plesali i pjevali u zelenilu vrtova uz pratnju svojih tradicionalnih instrumenata. Okupljenima su se obratili i kardinali Peter Turkson i Cláudio Hummes.

Prije sadnje hrasta lužnjaka, osam osoba koje su predstavljale domorodačke narode i druge skupine, uključujući i migrante, donijelo je malu torbu u kojoj je bilo zemljište s različitih simboličkih mjesta, od Amazonije i Indije do Asiza. Ono je odloženo u podnožju stabla. Tijekom sadnje uz Svetoga Oca bili su prisutni mladić i djevojka iz domorodačkih naroda, ali i kardinali Hummes i Baldisseri. Sve se odvijalo uz čuvenu Pjesmu stvorova Sv. Franje. Na kraju su svi zajedno izmolili molitvu Oče naša koju je predvodio rimski biskup.

Vrijedi podsjetiti kako je Papa već jednom u Vatikanskim vrtovima zasadio drvo. Dogodilo se to 8. lipnja 2014. na sastanku koji je promovirao mir na Bliskom Istoku. Tada je Franjo zajedno s predsjednicima Izraela i Palestine, Shimonom Peresom i Abu Mazenom, te carigradskim patrijarhom Bartolomejom zasadio „drvo mira“.

KT