Krakow

Pripremni susret nacionalnih delegata za Simpozij o pastoralu mladih


U poljskom Krakowu, od 4. do 6. studenog, u organizaciji CCEE-a, održan je pripremni susret za Drugi Simpozij o pastoralu mladih koji će se ondje održati od 20. do 23. listopada 2020. o 100-toj obljetnici rođenja Sv. Ivana Pavla II.

Foto: diecezja.pl

Foto: diecezja.pl

Na susretu kojeg je organiziralo Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) okupilo se 50-tak nacionalnih delegata europskih biskupskih konferencija koji su aktivni u radu u jednom od sektora rada s mladima (mladi, kateheza, škola, sveučilišta, zvanje), a među njima je bio i voditelj Ureda za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Susret je započeo slavljem sv. mise u utorak, 5. studenog u kapelici nadbiskupijske palače koju je predvodio krakowski nadbiskup mons. Marek Jedrasczewski, domaćin susreta. U svojoj propovijedi govorio je o Sv. Ivanu Pavlu II. koji je svoje svećeničke, biskupske i kardinalske dane proveo u ovoj nadbiskupiji te koji je unutar Katoličke Crkve posebno pokrenuo pastoral mladih.

Program je nastavljen uvodnim riječima predsjednika CCEE-a kard. Angela Bagnasca i predsjednika Odbora za mlade pri CCEE kard. Jean-Clauda Hollericha. Pozvali su sudionike da zajedno razmišljaju o apostolskoj pobudnici pape Franje Christus vivit koja je završni dokument Sinode o mladima. Sudionici su podijelili iskustva o zaživljavanju ovog dokumenta u vlastitim zemljama te predložili teme za Simpozij o pastoralu mladih koji će se održati 2020.

Kao temelj pastorala mladih, a utemeljeno na apostolskoj pobudnici Christu vivit, naglašena je potreba autentičnog življenja vlastite vjere, zatim susreta i osluškivanja mladih, te socijalnog angažmana usmjerenog prema onima koji su u potrebi.

KT