U Pakistanu zbog blasfemije na smrt osuđena dvojica braće


Qaisar i Amoon Ayub, dvojica braće kršćanske vjeroispovijesti, osuđeni su prošloga tjedna u Pakistanu na smrt zbog blasfemije.

U zatvoru su od 2015. nakon što je vlast jednoga od njih optužila za objavljivanje materijala uvredljivoga za islam na njegovoj internetskoj stranici. Vijest o spomenutoj osudi objavio je Centar za pravnu podršku, pomoć i nagodbu, međuvjerska organizacija koja pruža besplatnu pravnu podršku žrtvama vjerske netolerancije u zemlji, a prenijela agencija Asia News.

Obojica su braće oženjeni, a jedan je od njih i otac troje djece. Qaisar i Amoon Ayub od uhićenja se nalaze u zatvoru na sjeveru pakistanske pokrajine Punjab. Smrtnu presudu izrekao im je krajem prošloga tjedna okružni sudac, i to u zatvoru, iz sigurnosnih razloga. Organizacija koja brani dvojicu braće priopćila je da će čim prije uložiti žalbu na Visokom sudu u Lahoreu.

Optužba za blasfemiju u Pakistanu često potakne nasilnu reakciju islamskih fundamentalista koji sprečavaju pravilno funkcioniranje suda i prijete sucima. Zbog prijetnji fundamentalista niži sudovi prepuštaju odgovornost visokim sudovima te stoga prođu godine dok se ne dokaže nevinost optuženih. „To je ono što smo vidjeli s nedavnim slučajem Asije Bibi“, rekao je Nasir Saeed, ravnatelj Centra za pravnu podršku, pomoć i nagodbu, prenosi Vaticannews.

KT