Dubrovnik

Dubrovnik: Svečani doček tijela Sv. Leopolda


Po povratku iz rodnog Herceg Novog prva postaja zaustavljanja relikvije tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića bio je Dubrovnik gdje je kombi vozilo sa sarkofagom stiglo u 16. rujna u večernjim satima.

Od naselja Hladnica sarkofag je u svečanoj procesiji oko 20 sati krenuo prema Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju gdje se okupilo mnoštvo svečevih štovatelja. U procesiji su u pratnji sarkofaga bili talijanski kapucini među kojima i fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta Sv. Leopolda Mandića u Padovi, članovi Croce Verdea koji cijelim hodočasničkim putem prate relikviju, zatim uime Dubrovačke biskupije mons. Toma Lučić, rektor crkve Sv. Vlaha, potom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je Sv. Leopold zaštitnik Nikola Dobroslavić, članovi Bratovštine Sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri, gradski bratimi, redovnici, redovnice, vjernici.

Zvonila su zvona Gospe od Milosrđa, čula se pjesma zbora i vjernika koji su čekali pred svetištem ili su usput stajali pozdravljajući tako svečevo tijelo dok je prolazilo Liechtensteinovim putem. Svečani doček relikvije bio je ispred crkve Gospe od Milosrđa, a uvodni obred s kađenjem tijela i molitvom predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jelčić otpjevao je prvu strofu iz himne Sv. Leopoldu „Tebi slavu pjevamo“, a nakon toga volonteri Croce Verdea unijeli su sarkofag sa svečevim tijelom na okićeni odar u crkvi Gospe od Milosrđa. Pjesma je nastavljena te je uslijedila liturgija dočeka u crkvi tijekom koje je predvoditelj provincijal Šarčević pozdravio sve okupljene, a nazočni su bili i kotorski biskup mons. Ilija Janjić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U prigodnoj homiliji provincijal Šarčević istaknuo je kako je Isus Krist lice Očeva milosrđa, na što je cijeli svijet podsjetila Godina milosrđa koju je bio proglasio papa Franjo, a čiji je Sv. Leopold bio jedan od zaštitnika. Dodao je i kako nam je Bog u ovo naše vrijeme poslao „našeg sunarodnjaka i našeg zaštitnika“ Sv. Leopolda da nebrojenim dušama „olakša breme života i oduševi ih za vječne ideale i učvrsti ih u dobru“, kako je Stepinac govorio.

„Stoga se mi večeras radujemo. Radujemo se što upravo ove godine slavimo i 151. obljetnicu Leopoldova rođenja. Zato ove večeri i ovih dana želimo 'promatrati otajstvo milosrđa' jer je ono izvor radosti, vedrine i mira. Milosrđe Božje je izvor našeg spasenja“, istaknuo je provincijal te nastavio kako je ova večer i kako su ovi dani dok je svečeva relikvija s nama posebni trenutci u kojma smo pozvani još snažnije svoj pogled svrnuti na milosrđe kako bi i sami postajali milosrdniji.

Provincijal Šarčević je podsjetio i na neke trenutke iz života Sv. Leopolda te zaključio kako je svetac ljudima pokazivao lice očinskog i majčinskog Boga koji se raduje svojoj djeci koja se vraćaju skrušena srca jer je on onaj koji prvi ljubi.

Po završetku liturgije dočeka u crkvi je počeo mimohod vjernika koji su ulazili na glavna vrata crkve, obilazili u molitvi oko sarkofaga te dodirom iskazivali svoju ljubav i molbe svecu za zagovor. Uz sarkofag je postavljena počasna straža koja će se izmjenjivati, a čine je predstavnici redovnika i redovnica, župa, mladih, raznih crkvenih zajednica, civilnih udruga i institucija.

Tijekom noći u svetištu je organizirano bdijenje koje je predvodio fra Mijo Šarčević, mladi kapucin iz Varaždina, a bdijenje je završilo nedjeljnom ranom misom u 4 sata. U nedjelju su u svetištu još biti mise u 7, 9 i 11 sati, a ispraćaj tijela predviđa se za 14 sati.

Oko 100-tinjak volontera je na raspolaganju hodočasnicima za njihove različite potrebe, a gradska komunalna poduzeća organizirala su sve potrebno za prihvat hodočasnika. Za sakrament ispovijedi vjernicima će tijekom 18 satnog boravka relikvije u Dubrovniku biti veći broj svećenika, a vjernici će kao uspomenu na ovaj događaj dobiti prigodnu sličicu.

Nedjeljnu misu u 11 sati, koju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prenosit će Hrvatska televizija i Hrvatski radio.

KT