Bosanska Gradiška

Godišnjica ubojstva mons. Kazimira Višatickog


U župnoj crkvi Sv. Roka u Bosanskoj Gradišci 17. studenog obilježena je 13. godišnjica ubojstva mons. Kazimira Višatickog, župnika i dekana.

Misno slavlje predslavio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u koncelebraciji s dvojicom braće pokojnog mons. Kazimira, mons. dr. Karlom Višatickimi i preč. Adolfom Višatickim te još 12 svećenika iz Banjolučke biskupije i susjedne Požeške biskupije. Bilo je nazočno 15-ak časnih sestara i 100-tinjak vjernika.

Na početku mise domaći župnik i dekan vlč. Marko Stojčić uputio je iskrenu dobrodošlicu svima i zahvalio na njihovoj ljubavi prema pokojnom Kazimiru, koju su istinski posvjedočili svojom nazočnošću.

„Sjećajući se o 13. obljetnici mučeničke smrti vlč. Kazimira, župnika ove župe, zahvalni smo mu za svjedočanstvo vjere. Vjera nadahnjuje ljubav, a ljubav čuva vjeru. Njegov život i nasilna smrt svjedoče nam kako se živi vjera, kako se ide stopama Isusa Krista i stopama evanđelja. Ono što čini autentičnog kršćanina je življenje svagdanjeg života s istim osjećajima kao i Krist“, istaknuo je biskup Semren u propovijedi.

Tumačeći prigodna svetopisamska čitanja koja govore o „zadnjim stvarnostima života, te potiču na vječno spasenje“, mons. Semren je naglasio: „Zadnji dani čovjekova života preozbiljni su da bi u njima gubio vrijeme na nevažne stvari. Ni jedna se minuta ne smije izgubiti. Vrijeme je ozbiljno. Treba se spasiti. U tim trenucima važno je misliti na sudbonosni susret s Kristom. U tom pravcu trebamo gledati. Ne smijemo se okretati unatrag jer dogodit će nam se kao i Lotovoj ženi. Ona se u bijegu iz Sodome okrenula i pretvorila u stup soli. Budemo li htjeli sačuvati svoj život i budemo li na to usmjerili svoje snage i energije, onda smo propali. Trebamo se predati i prepustiti Božjem promislu. Izručiti se Kristovim rukama. Svoj život možemo sačuvati samo ako ga izručimo Bogu. Trebamo biti stalno spremni. Trebamo biti spremni duhovno i moralno i živjeti kao da će se to danas dogoditi. Biti mudar znači da ne smijemo čekati zadnji trenutak u našem životu da bismo surađivali s milošću Božjom, nego to trebamo činiti već sada.“

Poslije svete mise upriličena je „gozba ljubavi“, koju je župnik i dekan vlč. Stojčić zajedno sa svojim župljanima organizirao za sve nazočne.

Mons. Kazimir Višaticki rodio se je 4. ožujka 1939. u Čatrnji kod Bosanske Gradiške, a za svećenika bio je zaređen 29. lipnja 1963. Kao svećenik djelovao je u župama: Stara Rijeka, Prnjavor, Dolina, Drvar i Budžak, a za župnika u Bosanskoj Gradiški imenovan je 1999. U večernjim satima 18. studenog 2004. ubijen je u župnoj kući u Bosanskoj Gradišci.

KT / TABB