Sarajevo

Iz tiska je izišao Katolički tjednik broj 2/2023.


Uz standardne i zanimljive priloge koje donosi Katolički tjednik središnja tema drugoga broja u ovoj godini je ukop pape emerite Benedikta XVI.

Zemni ostatci pape emerita Benedikta XVI., koji je prešao prag nade 31. prosinca 2022. u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, položeni su 5. siječnja u kripti bazilike Sv. Petra. Sprovodnu misu na Trgu Sv. Petra, pred više od 50 000 vjernika, predvodio je papa Franjo.

Na ispraćaju zemnih ostataka Benedikta XVI. hrvatski je narod, kao i kod izbora prethodne dvojice rimskih prvosvećenika, bio prisutan na tom činu kroz osobe dvaju kardinala: zagrebačkog Josipa Bozanića i sarajevskog Vinka Puljića. Upravo nam je vrhbosanski nadbiskup u miru dao svoj osvrt na taj događaj u intervjuu koji je uradio urednik vlč. Josip Vajdner.

"Kažu da naše prve učitelje pamtimo zauvijek… A pamtimo i osobe koje su ostavile neizbrisiv trag i na našem putu vjere – naše učitelje vjere", piše o Benediktu XVI. Brane Vrbić u svom prilogu pod naslovom Učitelj na putu vjere.

Joseph Ratzinger oduvijek je uočavao kako su iskustva katolika u Kini na poseban način povezana s otajstvom Crkve. I prije nego je postao biskupom Rima, bio je ključan u usmjeravanju i vođenju odluka Svete Stolice u često teškim pitanjima katoličanstva u Narodnoj Republici Kini. Više o tome u rubrici Zov misija piše Josipa Prskalo.

Svećenik 70 godina, papa osam, te jedna od najutjecajnijih osoba 20. stoljeća, cijeli svoj život posvetio je Crkvi. Dotaknuo je mnoge ljude i teško bi tko mogao ostati ravnodušan, što su pokazali i naši sugovornici odgovarajući na pitanje novinarke Josipe Miler: „Po čemu ćete pamtiti Benedikta XVI.?“

Kad se iz Sarajeva krene prema jugu, pa se oko Konjica počne nazirati divlja ljepota koja sve pozdravlja, zna se da se vidi Prenj – planinski masiv koji se nalazi u Hercegovini s brojnim vrhovima od kojih je njih 11 viših od 2 000 mnv. U ovotjednoj reportaži pročitajte prilog o ovoj planini iz pera Josipe Prskalo.

U rubrici Zanimljivosti saznajte kakvu je glazbu volio Benedikt XVI.

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, misu u sarajevskoj prvostolnici predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić kojemu je na kraju, kao predsjedniku BK-a BiH, novi apostolski nunciju BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt predao pismo preporuke.

Iz ostalih vijesti izdvajamo proslavu 150. rođendana Sv. Male Terezije u sarajevskom karmelu te da je u župnoj crkvi u Novom Sarajevu upriličena praizvedba orguljskih skladbi trojice glazbenika.

Gotovo nigdje postavljanje spomenika Tvrtku I. Kotromaniću nije prošlo bez prijepora. U Herceg Novom su ga, eto, svojatali Srbi… Ali, Sarajevo je, ipak, nadmašilo sve locirajući svoga najvećega srednjovjekovnoga kralja između dviju cesta. Iz trećeg pokušaja! Više o spomenicima kralja Tvrtka I. pročitajte u novom razmišljanju Josipa Vrička.

Danas je nedvojbeno kako postoje područja u kojima psihologija i religija mogu jedna drugoj pomoći. Na tom tragu, a među bolestima duha, nalazimo mržnju, za koju je najprije potrebno definirati što je ona zapravo. Više o tome piše u svojoj rubriciVjera i psihologija dr. fra Šimun Šito Ćorić .

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT