Sarajevo

Izašao 19. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novoga broja je Bleiburška tragedija...

Od propasti komunističkog režima Bleiburg je postao javni sinonim za stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Rijeke vjernika se sredinom svibnja svake godine sliju na Blajburško polje u Austriji kako bi odali počast hrvatskim žrtvama. Jedan od onih koji neumorno istražuje i promovira istinu o stradalima je Ante Beljo... S njim smo radili intervju u novom broju...

Afrika nudi široko polje djelovanja brojnim misionarima koji se posvećuju onima na periferijama djelujući nesebično za duhovnu i materijalnu dobrobit brata čovjeka. Donosimo priče koje je ovih dana objavila agencija Fides.

Treća nacionalna konferencija o pastoralu mladih u BiH, pod nazivom Crkva i mladi uoči sinode, otvorena je, 27. travnja u zgradi Ordinarijata u Banjoj Luci te je trajala do 29. travnja, kada je izdat proglas i upriličen plenum. Konferencija je okupila 50-ak sudionika iz BiH koji su raspravljali i razmjenjivali iskustva i ideje na temu Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.

Prema tradiciji, svibanjske pobožnosti na razini Vrhbosanske nadbiskupije započinju hodočašćem Gospi Olovskoj, prvoga dana najljepšega mjeseca – svibnja. Misno slavlje, uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i 20-ak svećenika, te sudjelovanje oko 1 500 hodočasnika, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić.

U organizaciji Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije realiziran je drugi ciklus tečajeva priprave za sakramentalni brak.

Nad procvalim životom Katoličke Crkve u Goraždu, koji je potrajao četiri desetljeća od osnutka župe, već u jesen 1941. nadvili su se tamni oblaci. I ovaj je grad tada počeo osjećati sve nedaće Drugoga svjetskog rata, koji je uistinu bio prijeloman trenutak za Katoličku Crkvu na ovom području. U ovom broju nastavak hoda kroz povijest iz pera Antona Šarca.

Spomen sjećanje na poginule i nestale branitelje Bosanske Posavine, šesto u nizu u organizaciji udruge Posavljak, održano je 5. svibnja u župi Sv. Ivana Krstitelja, u Bijelom Brdu kod Dervente.

U katedrali Sv. Stjepana na Hvaru za novog hvarskog biskupa zaređen je 30. travnja mons. Petar Palić.

Prijenos posmrtnih ostataka biskupa Pavla Žanića, iz obiteljske grobnice iz Kaštel Novoga, u mostarsku katedralu Marije Majke Crkve upriličen je 2. svibnja.

Svečanim euharistijskim slavljem 5. svibnja malobrojna katolička zajednica župe Sv. apostola Filipa i Jakova u Mrkonjić Gradu proslavila je svoje nebeske zaštitnike.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike i tekstove.

KT