Sarajevo

Izašao 22. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema je 555 godina od pogubljenja Stjepana Tomaševića...

Prije više od pola tisućljeća, točnije 555 godina, 5. lipnja u Ključu je pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Upravo je taj događaj i obljetnica bio povod da sugovornika nađemo u profesoru crkvene povijesti Milenku Krešiću...

Prigodom 555. obljetnice smrti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (5. lipnja) donosimo priču iz pera Tine Matić o stoljećima staroj jajačkoj utvrdi, njezinu značaju u srednjem vijeku i danas. Naš prilog pročitajte u rubrici Ljudi, život, običaji.

"Neriješeno nacionalno pitanje vodi u diktaturu nesposobne, korumpirane lokalne političke elite, a pogoduje također i stvaranju kulta nacionalnih vođa na državnoj razini. Kad bi Bosna i Hercegovina postala napokon pravno uređena država narod bi birao najsposobnije i najodgovornije, jer bi nestao strah od „onih drugih“" piše u svojoj kolumni dr. fra Luka Marković...

Povodom 150. obljetnice svećeničkog ređenja nadbiskupa Josipa Stadlera u četvrtak, 24. svibnja u župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu otvoren je i blagoslovljen novosagrađeni Stadlerov centar i samostan Služavki Maloga Isusa, koje je utemeljio sluga Božji Josip Stadler.

U nadbiskupijskom marijanskom svetištu Gospe Komušanske 25. i 26. svibnja pod geslom Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga (Lk, 1,30) po 47. put obilježen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Izvješće pročitajte u rubrici U izlogu

Prije 15 godina u Albaniji su svoje misijsko poslanje započele bosonoge karmelićanke koje su od 21. svibnja 2003. do danas na tom prostoru ostavile brojne tragove Božje ljubavi. Više o tome u rubrici Zov misija.

Novi nas je reportažni zadatak odveo u jednu od najmlađih i najmanjih administrativnih jedinica Banjolučke biskupije – župu Odžak-Ćaić, kraj prirodnih divota iz kojeg ljudi odavno odlaze trbuhom za kruhom, ali u kojem unatoč tomu ostaju izdanci snažne vjere i nade u bolje sutra.

Na području općine Odžak u tijeku su sadržaji tradicionalne, 22. po redu, manifestacije Dani sjećanja, koji traju od 17. svibnja do 2. lipnja.

Na Duhovski ponedjeljak, 21. svibnja, prigodom 100. obljetnice rođenja biskupa Pavla Žanića, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, upriličeno je trostruko slavlje.

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, 27. svibnja, istoimena župa u Novom Travniku proslavila je svoj patron.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale priloge i rubrike.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

KT