Sarajevo

Izašao 4. broj Katoličkog tjednika


Novi broj Katoličkog tjednika donosi pregršt informacija i novosti, kao i redovitih rubrika.

Papa Franjo boravio je od 15. do 22. siječnja u južnoameričkim zemljama, Čileu i Peruu. Riječ je o 22. međunarodnom apostolskom putovanju Rimskoga biskupa čiji je središnji cilj bio susret s domorodačkim narodima kao priprava za Sinodu o Amazoniji te ohrabrenje pučanstva nakon katastrofalnih prirodnih nepogoda. Više o tome u rubrici U izlogu.

Uspostavljanje vladavine prava od ključnog je i presudnog značaja za stvaranje povjerenja građana BiH u sustav, što je u ovom trenutku jedan od najvećih izazova na putu BiH ka članstvu u EU. Kako bismo saznali u kakvom je stanju pravni sustav danas, u Intervjuu smo razgovarali s Monikom Mijić, članicom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Tijekom prošlogodišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata upoznali smo dugogodišnju redovnicu koja se od 2015. priključila susestrama u Rusiji gdje karmelićanke djeluju već 13 godina. U rubrici Zov misija pročitajte njezinu priču.

U najnovijem izvješću međunarodne organizacije Open Doors, koja nadgleda 100-tinjak zemalja u kojima se krše ljudska prava, naveden je podatak kako je danas na svijetu progonjeno više od 215 milijuna kršćana. U rubrici Križnim putem kršćana danas donosimo presjek izvješća.

U ovotjednoj Reportaži zaputili smo se tik uz granicu s Republikom Hrvatskom, desetak kilometara od Gruda, gdje se nalazi župa Sv. Stjepana, prvomučenika.

U sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličeno je 18. siječnja ekumensko bogoslužje Riječi, a 20. siječnja Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Novooformljeno Stručno tijelo za prijenos liturgijskih slavlja BK BiH pod predsjedanjem predsjednika Vijeća za medije BK BiH, vojnog biskupa mons. Tome Vukšića, imalo je 19. siječnja u prostorijama Biskupske konferencije BiH svoju prvu sjednicu.

U okviru službenog posjeta BiH predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, 17. siječnja u Veleposlanstvu RH u Sarajevu susrela se s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim Vinkom kard. Puljićem.

U župama Stara Rijeka i Gorice proslavljen je patron Sv. Anto pustinjak.

Vašoj pozornosti preporučamo i rubriku Tjedni društveno-politički inventar iz pera Josipa Vrička.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT