Sarajevo

Izašao 40. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema broja je listopad, Gospin mjesec i mjesec molitve krunice

Povodom Gospina mjeseca razgovarali smo s fra Petrom Lubinom, dugogodišnjim urednikom mjesečnika Marija...

U 15-oj godini izlaženja oživljenoga Katoličkog tjednika, navršilo se deset ljeta kako je direktor Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslav Ćavar, a na 1. listopada 2017. glavni urednik vlč. mr. Josip Vajdner. Tom prigodom vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić uputio je svoje pismo kojeg možete pročitati na stranicama panorame

Papa Franjo je 1. listopada boravio u pastoralnom pohodu talijanskim gradovima Ceseni i Bologni. U Ceseni je bio u prigodi 300. obljetnice rođenja pape Pija VI., a potom se zaputio u Bolognu povodom završetka Dijecezanskog euharistijskoga kongresa. Središnji dio dana bilo je misno slavlje na gradskom stadionu...

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u subotu 30. rujna spomendan Sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i istoimene crkve u središtu Rima.

Od 27. rujna do 1. listopada u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, upriličeno je plenarno zasjedanje Vijeća Europskih biskupskih konferencija (CCEE). Crkvu u Hrvata predstavljali su predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

U Gospinu mjesecu listopadu razgovarali smo sa Zorkom Grizelj koja odmalena živi svoju vjeru, osobito štujući Blaženu Djevicu Mariju u stupskoj crkvi u Sarajevu.

Umirovljeni nadbiskup La Serene u Čileu, Bernardino Piñera Carvallo – najstariji živući katolički biskup emerita, 22. rujna proslavio je 102. rođendan. Priču o njemu donosimo u rubrici zanimljivost.

Nedaleko od Jablanice, ali ipak u sastavu mostarske općine, uz tok rijeke Drežanjke, smjestila se i župa sličnog naziva – Drežnica, posvećena Svim svetima. U novom broju pročitajte reportažu iz tog kraja

Veliki broj vjernika okupio se u srijedu 27. rujna u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica u Sarajevu kako bi proslavili spomendan njihova utemeljitelja Sv. Vinka – patrona ove gradske crkve te 400. obljetnicu Reda.

Spomen-obilježje poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata (1992. - 1995.) kao i svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata, koje se nalazi u blizini župne crkve Uznesenja BDM u Koraću, u Bosanskoj Posavini svečano je 1. listopada otkriveno i blagoslovljeno.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike i tekstove na stranicama Katoličkog tjednika.

Također vas potičemo da pročitate uvodnik vlč. Josipa Vajdnera pod naslovom Rađateljka.