Sarajevo

Katolički tjednik broj 30


U novom broju središnji sadržaji posvećeni proslavi Sv. Ilije, nebeskog zaštitnika Bosne i Hercegovine, i Svjetskom danu borbe protiv trgovine ljudima...

Katolički tjednik br. 30

Katolički tjednik br. 30

Glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner u svojem uvodniku naslovljenom Hrvatska šutnja, između ostalog, piše: „Da je „zavjera šutnje“ prisutna među Hrvatima zorno pokazuje – naizgled možda tako nevažan – primjer izgorjele garaže, 19. srpnja 2017., u selu Tršće kod Kaknja, ispred koje je dva dana prije slavljena sveta misa. S obzirom ne velike ljetne vrućine, logika kaže kako ne bi bilo čudno da je požar nastao bez (zlo)djelovanja čovjeka. No, cjelokupni kontekst nalaže da se to pomno ispita i u javnosti prezentiraju činjenice.“

Panorama izvješćuje o proslavi svetkovine Sv. Ilije u bosanskohercegovačkim župama stavljenim pod nebesku zaštitu tog svetca. Ista rubrika donosi izvješće iz Kraljeve Sutjeske gdje su trojica sjemeništaraca obukli franjevački habit.  

U duhu Svjetskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, koji se obilježava 30. srpnja, razgovarali smo s dipl. teologom Hrvojem Vranješom, djelatnikom Caritasa Bosne i Hercegovine, koji se na poseban način bavi upravo problemom trgovine ljudima.

Uz svetkovinu Sv. Jakova donosimo priču o šibenskoj katedralnoj župi koja je već 950 godina pod nebeskom zaštitom apostola iz kuće Zebedejeve na Genezaretskom jezeru.

Nedavno je u Svilaju kod Odžaka obilježena 70. obljetnica mučeništva Jure Radmana, mladića koji je u vrijeme komunističkog režima 1946. strijeljan u 22. godini života. U povodu tog sjećanja donosimo životopis tog pobožnog i tragično stradalog mladića.

Vašoj pozornosti preporučujemo i priču o djelovanju misionarki s. Marte Nikolić i s. Ruže Raič, kao i kolumne mons. Ive Tomaševića, Brane Vrbića i dr. fra Tomislava Pervana i druge standardne rubrike naših suradnika.

KT