Sarajevo

Objavljen 30. broj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izišao 26. broj Katoličkog tjednika, koji donosi razne zanimljive i aktualne sadržaje, a središnja tema ovog broja je obljetnica zločina u Briševu.

Briševo je toponim koji predstavlja jednu od najbolnijih točaka u stradalničkom tijelu Banjolučke biskupije i uopće hrvatskoga korpusa u BiH. Okupljeni u Udrugu Briševo njezini članovi nastoje očuvati spomen na svoj rodni kraj i one čije je živote zlo na okrutan način prekinulo. O toj udruzi razgovarali smo s njezinim aktualnim predsjednikom Zdravkom Marijanom koji danas živi u Zagrebačkim Sesvetama.

Nametnuta je šutnja o zločinu učinjenom nad malim običnim ljudima, rudarima, poljoprivrednicima obrtnicima, radnicima i kućanicama sela Briševa kraj Prijedora od kojih su svi digli ruke, osim njihovih preživjelih potomaka i Katoličke Crkve u Banjolučkoj biskupiji. Povodom izlaska knjige Briševački mučenici razgovarali smo s autorom toga važnoga djela Franom Piplovićem...

Tijekom nedavnog Godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata pridružio se i vlč. Martin Chognika, svećenik iz Benina. U novom broju u rubrici Zov misija pročitajte tekst pod naslovom Beninski plod vjere hrvatskoga naroda.

U novom broju donosimo reportažu iz župe Sv. Ilije proroka iz Čemernog kraj Sarajeva.

Biskupi BK BiH održali su u Banjoj Luci 16. i 17. srpnja svoje 76. redovito zasjedanje na kojemu su se, uz temu Caritasa, dotaknuli i mnogih aktualnih društvenih izazova poput migrantske krize i neformiranja vlasti u BiH. Više o tome u rubrici Izlog.

Župa Stolac proslavila je svojeg nebeskog zaštitnika, Sv. Iliju proroka  20. srpnja. Središnje misno slavlje, koje je predvodio mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, uz koncelebraciju 20-ak svećenika, održano je na vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra uz sudjelovanje više tisuća vjernika.

Na ostatcima katoličke crkve Sv. Ilije, uništene u Drugom svjetskom ratu, na prijevoju Morine u župi Nevesinje, u istočnoj Hercegovini, 14. srpnja euharistijsko slavlje uoči blagdana Sv. Ilije proroka predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Zajednica sestara karmelićanki u sarajevskom naselju Stup proslavila je 16. srpnja patron svojega samostana – Gospu Karmelsku. Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Josip Vričko u svojoj rubrici Tjedni društveno-politički inventar piše o događajima u BiH, Hrvatskoj i svijetu u posljednjih sedam dana.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba Glasove nove evangelizacije.

KT