Šesti broj Katoličkog tjednika izišao iz tiska


U šestom broju Katoličkog tjednika u središte je stavljen govor o zdravstvu i onima kojima je potrebna zdravstvena njega.

Katolički tjednik 06-2020

Katolički tjednik 06-2020

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o tome kako su ljudi skloni jedni drugima davati savjete o zdravlju, ali ih sami rijetko slušaju te se nadovezao govorom o aktualnom Coronavirusu napominjući kako su slične bolesti harale i ranije.

Dr. fra Tomislav Pervan u rubrici Teološki pogled, osvrćući se na Lectio magistralis kardinala Gerharda Mullera, piše o celibatu kao posljednjoj transcendentnoj utvrdi koju žele srušiti.

U ustaljenoj rubrici U izlogu nalaze se Papina poruka za 28. svjetski dan bolesnika, proslava 20. obljetnice od početka rada Tehničko-obrtničke škole Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču te proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u sarajevskoj katedrali.

Narod kaže da „jedan bolestan uz sebe veže tri zdrava“. Zbog toga Crkva na osobit način, dok promišlja o bolesnicima i patnicima, ima na umu i one koji im nastoje pružiti njegu i utjehu. To je bila tema za razgovor sa s. M. Vitomirom Biljakom, članicom Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog.

Brane Vrbić u rubrici Faktografija piše o tome kako je Vatikan nekoliko puta Stepincu ponudio odabrati drugačiji tip života, ali njegova savjest i njegovo snažno uvjerenje u neotuđiv prava svake osobe da živi život koji mu je dao Stvoritelj, motivirale su ga da ostane u Zagrebu i da se skrbi za tisuće žrtava koje su potpuno ovisile o njemu.

U okvirima rubrike Ljudi, život, običaji donesena je priča o prim. dr. Dragi Džambasu i višoj medicinskoj sestri Ljubici Rakočević koji su rat i poraće proveli radeći u Crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj koja je služila kao bolnica iz koje je kasnije napravljena Hrvatska bolnica Dr. fra Mato Nikolić.

Ovotjedna reportaža govori o Vicepostulaturi Fra Leo Petrović i 65 subraće u Širokom Brijegu, gradu gdje se svakog početka veljače posebice sjeća pobijenih hercegovačkih fratara.

U Razmišljanju Josip Vričo piše o situaciji u kojoj se nalazi Zdravstvo u Bosni i Hercegovini.

U rubrici Odjeci prošlosti mons. Ivo Tomašević ovotjedni tekst naslovio je kao Fratri su za povratak naroda i u njemu piše o potrebi povratka Hrvata-katolika koji su nakon 3. studenog 1993. napustili grad Vareš.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT