Nova, a tvoja godina


Tradicionalno, stigao je i taj dan. Dan kada čovjek treba sjesti, razmisliti što se to dogodilo u prethodnoj godini, zahvaliti Bogu na svemu onom lijepom i uspješnom što je bilo, ono manje uspješno pokušati zaboraviti i napraviti listu za godinu koja slijedi.

Piše: Josip Milanović

S čvrstim obećanjem da će godina koja dolazi biti najbolja, najuspješnija i da će se mnoge stvari u istoj promijeniti. Nije li nam ovo već poznato?
Pomno birano društvo, čaša šampanjca, vatromet i zatvorene oči. Trenutak kad omiljenu pjesmu pojačanu na najjače ne čuješ. Kada misli povezane srcem i dušom šalješ u nepoznat prostor. Same sa sobom. Jedna novogodišnja želja i tisuće mogućnosti kako je realizirati.

Nova godina, nikad snažnije zagrljena. Ne sjećaš se trenutka kada si Staroj rekao: „Zbogom.“ Ne „Doviđenja“, ne „Hvala“. Nego jedno odlučno i snažno: „Zbogom“. Zbog svega.

Nove odluke

Novi ti. Nikad nesigurniji u svoje odluke koje si donio prije tri, četiri godine, a ne želiš se prisjetiti. Odluke koje si obećao ispuniti u svakoj koja je prošla. I nekoliko godina kasnije. Još uvijek ih želiš ostvarati. Zbog svega.

U vremenu u kojem živimo rijetko poželimo stati. Pogledati se u ogledalo i priznati sebi sve sjajne stvari koje su se dogodile. Jer ako ih netko drugi nije priznao i pohvalio, nije li malo „glupo“ da to sami sebi učinimo? U vremenu u kojem živimo, rijetko poželimo napraviti stanku za sebe. Pronaći neki savršeni kutak gdje ćemo misli pustiti da se bore. Da dođu do izražaja. Pobijede, izgube i opet pobijede. Jer što ti je darovano vrijeme drugima, ako si ga u jednoj godini rijetko darovao sebi.

Dječje želje

Čovjek bi na prvu rekao da je godina dana duga. No, je li 365 dana dovoljno za napraviti toliko sjajnih stvari nakon kojih ćeš posljedni dan u toj godini biti sretan, zahvalan, nasmijan, čestitajući sebi na odličnim rezultatima kojih si se ranije plašio? Ove godine zaboravi pitanja koja sebi postavljaš. Ne trebaš mijenjati mnogo stvari. Ove godine ti ne treba velika svota novca da napraviš nešto dobro i vrijedno kako za sebe, tako i za ljude oko sebe. Ne trebaš čarobni recept za uspješniju godinu od prethodne. Ove godine jedino što ti treba, jest biti ti. S istim ovim osmijehom s kojim se budiš nakon odsanjanog najljepšeg sna. Istim onim treptajem srca nakon što pustiš iz zagrljaja osobu bez koje svoj život ne možeš zamisliti. Istim onim osjećajem kada živiš život punim plućima, a priznao sebi ili ne – postoje takvi trenutci tijekom 365 dana.

Nakon što si dočekao Novu godinu, zamislio želju i zagrlio najdraže ti ljude oko sebe, u novoj godini dobro se naspavaj.

Već rekoh da trebaš dati prostor mislima da se bore. Evo savršene prilike – to će se događati dok ti spavaš. Kad se probudiš, pogledaj se u ogledalo. Zapamti taj iskreni osmijeh i zahvali Bogu na životu i prilikama koje si do sada na svojim leđima ponio. Ne boj se sebi čestitati. Nije grijeh. A onda, sjeti se svega što si oduvijek htio napraviti. Pusti one dječje želje da isplivaju na površinu. Ne trudi se nikad odrasti, jer najveća radost krije se u tim sitnim i malim dječjim željama. Ma koliko god godina imaš, nikad nije kasno za ostvariti neke.

Poslati pismo

Nakon što si napravio listu svojih dječjih želja, na drugi papir napiši popis imena kojima u Novoj godini želiš poslati pismo. Ovo je vrlo važno, jer pišući pisma za tebi drage osobe, prije svega daješ sebi vremena da se prisjetiš nekih zanimljivih scena i anegdota s osobom kojoj pismo šalješ, a onda, vraćaš ih u vremena kad nisu postojale viber grupne čestitke, objavljeni post na Facebook profilu ili lajk na Instagramu. Ne postoji ljepše ukrašen poklon, ni celofan, ni mašna, od pisma drage ti osobe. S jednostavnim sadržajem i kratkom porukom na kraju: „Hvala ti i volim te.“ Zar ne?

Ova godina je tvoja. Svih tri stotine i više dana. Nemoj dopustiti da ti prođe, a da je ne uhvatiš. I zagrliš. Snažno. Zbog svake neostvarene želje. Svake životne prilike koju si iskoristio ili propustio. Zbog sebe i onog iskrenog osmijeha. Svih tri stotine i više dana s kojima ćeš se buditi.

I da. Sretno u Novoj, tvojoj godini.