Što me je predanost Mariji naučila kao majku?


Dok sam odrastala ni u jednom trenutku nisam htjela biti majka. Nisam bila okružena bebama, rijetko sam ih čuvala, a malu djecu sam smatrala napornima i, zamislite, prezahtjevnima...

Ali majčinstvo se polako došuljalo do mog srca nakon Marijanskog posvećenja na fakultetu. Tada to nisam znala, ali Blažena Majka omekšala je moje srce da bi vidjelo ljepotu i nevjerojatan dar u odgajanju malih duša.

Neki ljudi vjeruju da majčinski instinkt prirodno proradi kod većine žena, ali ja nisam jedna od njih. Moj je majčinski nagon došao od Gospe. Kao majka tri male kćeri, gledam unatrag i jasno shvaćam kako je njezin utjecaj oblikovao mene kao majku. Ovo su neke od lekcija koje sam naučila kroz Marijino posredovanje:

Moja vjera je slaba, ali Božja milost je jaka

Trebalo mi je skoro 40 godina da povjerujem kako je moja vjera zaista slaba, a proteklih deset, ponosno sam o sebi razmišljala kao vjernici. Tek posljednje korizme uvidjela sam koliko malo vrline imam u sebi i koliko poroka još trebam iskorijeniti.

Blažena Majka mi je to otkrila. Nedugo nakon jutarnje molitve, ponudila bi mi dozu realnosti na svoj nježni, majčinski način. Zauzvrat, meditiram o njezinoj vrlini i molim je da mi pomogne na mom majčinskom putu.

Bez znanja o Božjoj milosti, ipak, puka realnost moje krhke vjere vodila me u očajanje. Nikada ne propuštajući važne detalje, Marija bi mi onda pokazala ranjeno srce svoga Sina, ranjeno mojim grijesima, a opet izvor mog iscjeljenja. Ta duboka istina donijela mi je nevjerojatnu nadu.

Ona nikada ne odbija doći mi u pomoć

Prije nekoliko godina saznala sam za devetnicu Sv. Tereziji od Kalkute posvećenu Gospi. Od tada mi se nekoliko puta desilo biti potpuno očajna u životu, nisam bila u stanju odlučiti što i kako učiniti. U tim trenucima izmolila bih „leteću devetnicu“ i odjednom bi mi Blažena Majka ponudila svoju pomoć.

Ponekad bih se osjećala da kao majka ne dopirem do svoje djece. Možda im pametujem previše, možda ignoriram i previđam njihove emocionalne potrebe. Marijina intervencija bi mi u tim trenucima dala dobar uvid kako da moju djecu naučim važne lekcije, koje su im prije ulazile na jedno, a izlazile na drugo uho.

Kada sam zbunjena ili ispunjena sumnjom, Marija mi daje mir i jasnoću

Često se borim s neizvjesnošću kako disciplinirati djecu, kakvu vrstu kazne primijeniti, kakvo ponašanje nagraditi te kako odgovoriti na njihova teška pitanja. To me čini nemirnom i zbunjenom.

Ali sada se često utječem Gospi, prisjećajući se svoga marijanskog posvećenja. Ponekad se samo kratko pomolim: „Marijo, Majko moja, budi mi majka sada.“- ponekad je to krunica, ali bez obzira, moja duša bude preplavljena tihim mirom i velikim pouzdanjem u Božju milost.

Primjer njezine vrline i savršenstva vode me kroz majčinstvo

Kada sam bila dijete teško mi je bilo povezati se s Blaženom Majkom, jer sam u njoj vidjela samo krotkost i skromnu podčinjenost. S druge strane, ja sam bila žestoka djevojčica, koja je na sve imala odgovor. Nije mi bilo lako obratiti joj se u vremenu potrebe.

Nedavno sam razgovarala s prijateljicom o tome koliko se divim Marijinoj potpunoj predaji Božjoj volji i njezinoj savršenoj poslušnosti. Moja prijateljica je odgovorila: „Da, ali Marija je u isto vrijeme bila i jaka žena. Ona je savršena u svakom svojstvu.“ Do tog momenta nisam ni shvaćala da bi neke od mojih žučnih težnji mogle biti časne, dakle, biti dijelom Marijinog karaktera.

Moju sposobnost donošenja teških odluka za Sarahinu medicinsku njegu, da postavim teška pitanja njezinom doktoru i da prihvatim križ njezinog invaliditeta, sve to pripisujem Blaženoj Majci i njezinom vodstvu.  

Njezinim posredovanje sam došla do prave samospoznaje

Svakog svibnja obnovim svoje marijansko posvećenje, marijansku pobožnost. I uvijek mi se u tom vremenu dogodi veliki napredak u unutarnjem životu: uvidim obrasce grijeha, prepoznam prilike u kojima mogu pokazati skromnost i ustrajnost svaki dan i lako pronađem skrivene blagoslove. Kao majka znam da trebam nastaviti napredovati u duhovnom smislu te u isto vrijeme učiti svoju djecu i oblikovati ih na putu prema svetosti.

Najvažnije blago koje mi je uručeno kao majci je da ponudim Mariji nešto više od vremena, a to je da joj ponudim svoje srce. To je slava majčinstva, učiniti svoje srce utočištem djeci, supružniku i iznad svega Bogu.

Napisala: Jeannie Ewing /catholicexchange.com
Prevela: Marija Marić