Vijetnam

Biskupi izrazili želju za prvom beatifikacijom misionara


Tijekom svog plenarnog zasjedanja u Thai Binhu, krajem travnja, biskupi Vijetnama izrazili su želju za otvaranjem kauze za proglašenje svetim dvojice biskupa koji su bili prvi misionari poslani na Daleki istok.

Foto: wp.fr.aleteia.org

Foto: wp.fr.aleteia.org

Riječ je o mons. Françoisu Palluu, MEP (Missions Etrangères de Paris) koji je živio od 1626. do 1684. i mons. Pierreu Lambertu de La Motteu, MEP (1624. – 1679.), a koji su djelovali u biskupijama Đàng Trong i Đàng Ngoài.

U ovom kontekstu članovi Vijetnamske biskupske konferencije podsjetili su kako su dva biskupa misionara, inače suosnivači Pariškog društva za inozemne misije, utrli put za evangelizaciju i rast Crkve u Istočnoj Aziji.

Zasjedanju je nazočilo svih 27 članova Vijetnamske biskupske konferencije, kao i nadbiskup Marek Zalewski, apostolski nuncij u Singapuru i nerezidentni Papin predstavnik u Vijetnamu, te delegacija iz Vatikana koju je predvodio vatikanski podtajnik za odnose s državama mons. Miroslaw Stanislaw Wachowski.

Na kraju zasjedanja, 29. travnja, biskupi su slavili misu, u prigodi obilježavanja 85 godina biskupije Thai Binh i inauguracije Sjemeništa Presvetog Srca. Ova proslava je trebala biti upriličena u ožujku 2021. – na točan dan osnutka biskupije, no odložena je zbog pandemije.

Tijekom mise, prigodnu homiliju uputio je predsjednik biskupske konferencije Vijetnama nadbiskup Joseph Nguyen Chi Linh. „Razvoj Thai Binh biskupije obilježen je izazovima i poteškoćama. Međutim, tijekom vremena izvrsni pastiri bili su joj poslani, i Božja providnost pomogla je kako bi se prevladalo sve te prepreke. Konkretno, sadašnji biskup mons. Peter Nguyen Van De posvetio je svoje tijelo i dušu biskupiji – kao što pokazuje i njegovo biskupsko geslo Duše mi daj – uvijek promičući izgradnju potrebnih infrastruktura koje se koriste za pastoralni život“, kazao je nadbiskup Joseph.

Nakon homilije, jedan od nazočnih svećenika podsjetio je na povijest biskupije: „Na 85. obljetnicu osnutka biskupije prisjećamo se blagoslovljenog puta s 31 mučenikom od kojih je 19 domaćih vjernika i još 12 misionara poslanih u biskupiju.“

Potom je rektor Sjemeništa Presvetog Srca Dominic Dang Van Cau, zahvalio vjernicima ove biskupije koji su svojim radom sudjelovali u izgradnji sjemeništa, kao i na podršci onih koji nisu kršćani. Prema njegovim riječima, i najsiromašniji su učinili svoj dio posla kako bi se stvorila odgovarajuća struktura za studij i smještaj sjemeništaraca. „Ovo djelo je dragocjeno, kao i udovičin novčić iz Evanđelja po Luki (21,1-4)“, poručio je rektor, među ostalim, javlja Fides.

Dodajmo kako je biskupiju Thai Binh 9. ožujka 1936. osnovao papa Pio XI., te kako obuhvata dvije administrativne provincije –Thai Binh i Hung Yen u sjevernom Vijetnamu. Danas u njoj djeluju 132 svećenika koji brinu o 135 000 katolika.

J.P., KT