Kenija

Franjevci Bosne Srebrene u posjetu subratu u Keniji


U okviru posjete subraći misionarima u povodu obljetnice smrti fra Vjeke Ćurića fra Juro Tokalić, župnik župa Sokoline i Vrbanjci i nekadašnji misionar u Keniji, i fra Damir Pavić, tajnik Bosne Srebrene boravili su u Keniji.

Foto: FIA

Foto: FIA

Početkom veljače obišli su misiju Subukia gdje dugi niz godina djeluje bh. franjevac fra Miroslav Babić. Fra Miroslav je bratski primio svoju subraću i upoznao ih s djelovanjem u ovoj misiji, gdje uz njega djeluju još dvojica franjevaca iz Kenije: jedan svećenik i jedan časni brat, javila je FIA.

„Bila je neizmjerna radost vidjeti koliko je toga fra Miro zajedno sa svojom braćom uz pomoć brojnih donatora iz cijeloga svijeta uradio za ovu misiju gdje živi pretežito siromašno stanovništvo“, istaknuli su fratri poslije posjeta.

U sjedištu misije, uz samostanski dio koji često prima brojne volontere koji pomažu u radi misije, nalaze se i mala kapelica, prekrasni vrt i sportsko igralište za djecu. U neposrednoj blizini smješten je i zdravstveni centar kojega vode franjevci, a u njemu rade i časne sestre te drugo medicinsko osoblje.

Zajedno smo 4. veljače posjetili neke od brojnih filijalnih crkava u ovoj misiji, uključujući i jednostavnu i prelijepu crkvu Sv. Benedikta, koja je zahvaljajući fra Mirinom zalaganju te uz pomoć donatora iz SAD-a sagrađena u kratkom vremenu. Istoga dana smo bili i u crkvi Sv. Petra gdje smo slavili svetu misu prepunu radosti i pjesme. Posebna je milost bila vidjeti brojnu nasmijanu djecu koja pažljivo slušaju svetu misu, aktivno sudjeluju, a nakon misnog slavlja sa zahvalnošću primaju slatkiše iz ruku svojega misionara“, prenijeli su franjevci neke od dojmova iz Subukije.

Posebna je priča cesta koja vodi do ove udaljene crkvice i jasno je da po takvim neuvjetnim putovima misionari moraju imati terensko vozilo da bi uopće došli do svojih vjernika.

„Idućeg dana posjetili smo i Mali dom, o kojem skrbe franjevci iz misije, a u njemu su smještena siročad i osobe s invaliditetom. Ovaj projekt je dobro poznat u hrvatskom govornom području i mnogi su pomogli, ali i dalje pomažu njegovom radu. Istoga dana posjetili smo i Srednju školu i imali svetu misu zajedno s nastavnicima i djecom ove škole, a nakon mise posjetili i sestre redovnice koje pomažu u radu ove škole. I za ovu školu koja djeluje kao privatna škola se brine fra Miro na način da osigurava sredstva za njezino financiranje. Na rastanku od našega subrata, na putu prema Nairobiju, iskoristili smo prigodu za posjet nacionalnom marijanskom svetištu, najvećem u Keniji, koje je smješteno u Gornjoj Subukiji. Neka Gospodin blagoslovi rad našega fra Miroslava i druge brojne misionare koji u evanđeoskom duhu služe bližnjima u dalekoj Africi“, zaključili su franjevci poslije boravka u Subukiji, prenosi FIA.

KT