Kamerun

Isusovci potiču mlade na uzgoj ribe


Isusovci u Kamerunu, poput drugih misionara, djeluju i pastoralno i socijalno. Njihov humani plan doslovno i preneseno utemeljen je na poslovici „Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako je loviti i prehranit ćete ga za cijeli život“.

Suočeni s velikom nezaposlenošću i nedostatkom prilika za obrazovanje, pokrenuli su poduzetničku inicijativu koja će mlade ljude poučiti i pomoći u uzgoju i prodaji ribe.

Na to ih je potaknula tužna činjenica. U Africi je odustajanje od škole značajan problem – više od tri milijuna učenika ne uspijeva postići minimalnu razinu obrazovanja, a u Kamerunu je više od 70 % djevojaka nepismeno, što je osobito uzelo maha na sjeveru zemlje gdje živi više od milijun nepismenih djevojčica i djevojaka u dobi između 10 i 19 godina (31,9 % te populacije u regiji).

Prošle godine isusovci su na sedam hektara svoga zemljišta postavili potrebne strukture za početak inicijative stvaranja ribnjaka – od spremišta do solarnih panela za proizvodnju električne energije. Istodobno su okupili 165 djevojaka i momaka koji su najmarginaliziraniji i najpogođeniji nezaposlenošću iz tog područja. Na kraju 2017. uslijedili su susreti agronoma i stručnjaka za uzgoj ribe, ali i opsežna obuka za mlade koji su pored tehničko-praktičnog osposobljavanja bili podučavani osnovnim načelima marketinga kako bi se uspješno bavili ne samo problemima proizvodnje, nego i prodajom proizvoda.

Operativna faza započela je u siječnju ove godine. Mladi su naučeno pretočili u praksu i već krajem veljače trud je donio prve rezultate u proizvodnji slatkovodne ribe.

„Projekt želi mladima ponuditi osnovna tehnička znanja kako bi se mogli integrirati u društveni i profesionalni kontekst provincije Douala. Ovo je prvi prinos prevladavanju drame nezaposlenosti mladih, autentičnog nacionalnog problema, što je uvjetovano lošim ili nikakvim školskim obrazovanjem. To je projekt koji polaže nadu u mlade i njihovu želju za sasom“, istaknuli su lokalni isusovci, piše agencija Fides.

L. P. G.