Ruanda

Komemoracija fra Vjeke Ćurića


Budući da su vlasti u Ruandi, zbog širenja koronavirusa, odredile zatvaranje crkava za misna slavlja s narodom, ove je godine obljetnica smrti bosanskog franjevca misionara fra Vjeke Ćurića obilježena na drugačiji način.

Kako nam je iz Kivumua, gdje se nalazi Centar Otac Vjeko, javio fra Ivica Perić, s obzirom da su škole otvorene i da je 300-tinjak djece zajedno s djelatnicima ostalo u školama i školskim domovima, organizirali su i pripremili komemoraciju koja je upriličena 29. i 30. siječnja.

Obilježavanje obljetnice smrti započelo je svetom misom koju je predvodio biskupov izaslanik vlč. Eugen, ekonom Biskupije Kabgayi, zajedno s vlč. JVM Samarwaom, iz iste biskupije.

Vlč. Samarwa podsjetio je na osobu fra Vjeke te posebno progovorio o njegovoj ljubavi prema Kivumuu i Ruandi općenito. „Vjeko nikada neće umrijeti u nama, nego živjeti vječno. Prisjećat ćemo se njegove velikodušne ljubavi, čije djelovanje nikada neće prestati – čemu je dokaz i ova škola s njegovim imenom. Vjeko treba biti naš uzor u činjenju djela ljubavi, trebamo ga oponašati te voljeti jedni druge“, kazao je svećenik.

Nakon mise komemorativni program nastavljen je poemom u kojoj su se učenici i djelatnici prisjetili fra Vjekinih djela i ljubavi koju su i roditelji, bake i djedovi njegovih učenika osjećali prema njemu iako ga nikada nisu vidjeli licem u lice – nego ga upoznali kroz priče, te su se divili njegovu junaštvu i prozvali ga „velikim djetetom“.

Na kraju, okupljeni su pozvani na modnu reviju koja je održana 30. siječnja u fra Vjekinu čast.

J.P.