Misijski materijali – Došašće s dječakom iz Gane!


Kao i svake godine Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela BiH i Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela RH pripremile su misijske materijale za animaciju djece u župama.

Misijski materijali za animaciju podrazumijevaju: knjižicu, adventski kalendar, kartu Gane i prigodni plakat. Ove godine predstavljaju misijsku zemlju Ganu. Tako da i sama knjižica nosi naziv Došašće s dječakom iz Gane. „S dječakom iz Gane, naša djeca i učenici mogu se pripravljati kroz adventsko vrijeme za radosnu svetkovinu Božića i Bogojavljenje. Materijali su bogati raznovrsnim sadržajima, kako za djecu tako i za odrasle. Molim vas nađite načina da ove poruke dopru do dječjih srdaca kako bi se mogli što bolje pripraviti i pomoći svojim vršnjacima u misijskim zemljama. Geslo Djela svetog Djetinjstava je 'Djeca pomažu djeci.' Tijekom povijesti ove misijske akcije urodile su gradnjom tisuća škola, sirotišta i bolnica te omogućile redovno školovanje milijunima djece. Pomagati svojim vršnjacima u misijama znači biti s njima duhovno povezan u molitvi, ali i materijalno im pomagati. Misijske kasice, koje se podijele na početku došašća, a donesu na Bogojavljenje, pokazale su se kao vrlo učinkovito i odgojno sredstvo. Adventski kalendar može pomoći u pripravi ne samo djeci nego i svim članovima obitelji. Bogojavljenska kolekta je naša izravna pomoć u evangelizaciji djece i cijeloga svijeta. Neka nam ova pandemija i sužene mogućnosti djelovanja ne budu zapreka nego još snažniji poticaj u borbi protiv siromaštva i nejednakosti, a u isto vrijeme doprinos djece i svih nas u širenju Isusova kraljevstva na zemlji“, obratio se mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH svim prijateljima misija, župama i vjeroučiteljima.

Knjižica Došašće s dječakom iz Gane ispisana je na 35 stranica i donosi niz zanimljivih sadržaja. Nakon predgovora Vrijeme Betlehemskog Djeteta kojeg je napisao vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj  PMD-a u RH, slijedi prilog o samom Djelu sv. Djetinjstva. Pripremljeno je i svjedočanstvo jedne misijske volonterke. Svi oni koji knjižice uzmu u ruke moći će na karti svijeta vidjeti gdje sve djeluju misionari i koliko ih je. Dio materijala su i prilozi o pjevačima Betlehemske zvijezde.

Središnji dio je dakako putovanje kroz Ganu s 14-godišnjim dječakom Jeremiahom Nchajiom Nyaabeom koji govori o državi, svojoj školi, gradu, župi i Božiću u tom kraju. Kako se osim službenog engleskog jezika u Gani govori i jezik basare, prigodno je u knjižicu stavljena i molitva Oče naš upravo na tom afričkom jeziku.

Napisana je i Molitva malog misionara kao i igrokaz Betlehem = Kuća kruha.

Kao dio pripreme za najradosniji kršćanski blagdan Božić priređena je i kateheza za više razrede osnovne škole Izvor žive vode te tekstovi za advent u obitelji.

Na kraju knjižice se nalazi uputa kako moliti misijsku krunicu, prijedlog kreativne radionice Papirnati lanac mira te prijedlog homilije za Dan Djela sv. Djetinjstva, Bogojavljenje 6. siječnja.

T.M.I., KT