Parma

Misionari ksaverijanci otvorili jubilarnu godinu


Jubilarna godina Instituta Sv. Franje Ksaverskog za strane misije, čiji su članovi poznati kao ksaverijanski misionari, započela je 2. srpnja u svetištu Sv. Guida Marie Confortia u Parmi – u matičnoj kući, svetom misom koju je predvodio general reda o. Fernando García, te koja se uživo prenosila.

Naime, generalna uprava Instituta proglasila je 100. – jubilarnu godinu od 2. srpnja 2020. do 2. srpnja 2021., kako bi obilježili konačnu potvrdu prvih konstitucija reda i tzv. „zavjetnog pisma“ njihova osnivača Sv. Guida Marie Confortia, koji je obznanio vijest „sadašnjim i budućim misionarima“. On je tada pozvao sve da zahvale Gospodinu, te je istodobno skrenuo pozornost na ozbiljnu i svečanu predanost koju poduzimaju u očima Boga i Crkve. Bilo je to 2. srpnja 1921.

Nakana jubileja je dati poseban značaj prvom stoljeću prvih konstitucija i zavjetnog pisma, što se također poklapa sa 125. obljetnicom osnutka Instituta.

Ovaj jubilarni događaj živjet će se u zajedništvu s cijelom ksaverianskom obitelji: Marijinim misionarima, ksevarijanskim laicima i Josipovim sestrama.

Kako pišu članovi generalne uprave ksaverijanaca u jubilarnom pismu, koje prenosi Fides, nekoliko je glavnih elementa koja moraju odlikovati ovo razdoblje: „Zahvaliti Bogu na daru ksevarijanske karizme u Crkvi, sjećajući se povijesti 125 godina života naše misionarske obitelji. Moramo zahvaliti za sve dobro što su učinila subraća prije nas i za ono što mi trenutno činimo. Sve je milost! Potrebno je potvrditi naš odgovor na dar koji smo primili. Ksaverijanska karizma je jasna i precizna: misije ad gentes i ad extra živjeti u vjerskom posvećenju, ubačenom u globalniji kontekst jedinog poslanja Crkve. Stoga ona ima posebno, vrlo specifično mjesto u životu Crkve. To je pitanje viđenja, očima vjere i ljudskog razuma, naše vjernosti ili nevjere ksaverijanskoj karizmi, odnosno našem identitetu u Crkvi. Odmah se angažirati i odlučno odgovoriti na primljeni dar. To opredjeljenje također ima veze sa stvarnim, adekvatnim i hitnim repozicioniranjem naših misionarskih nazočnosti, posebno tamo gdje je to potrebno“.

Spomenimo na kraju da molitva napisana za jubilarnu godinu sažima osjećaje ksaverijanskih misionara u ovim okolnostima.

J.P., KT