Bangladeš

Misionari Sv. Križa beru rižu za poljoprivrednike koji su u karanteni


Mnogi poljoprivrednici ne mogu doći do rižinih polja koje treba obraditi zbog toga što je Vlada proglasila karantenu kao mjeru suzbijanja „koronavirusa“. Dvadeset volontera i misionara Sv. Križa odlučilo je pružiti svoju pomoć.

U svrhu suzbijanja pandemije vlasti su uvele stroge mjere socijalne distance. Poljoprivredne aktivnosti su dozvoljene, ali su mnogi spriječeni raditi jer ne mogu doći do rižinih polja zbog obustave javnoga prijevoza. To se pokazalo kao velik problem za zemlju jer oko 80% stanovništva živi od poljoprivrede, a riža je glavna hrana.

To je problem za zemlju. Oko 80% stanovništva živi od poljoprivrede, a riža je glavna hrana. Lokalni poljoprivrednici izrazili su zahvalnost volonterima Svetog Križa, uglavnom mladima, koji su pritekli u pomoć. Inače, berba riže se odvija između kraja travnja i prve polovice svibnja i ako se ona odlaže, postoji velik rizik da će se plodovi pokvariti.

U Bangladešu ima 110 braće Svetog Križa koji uglavnom obavljaju pastoralni rad u školama. Za njih je život na poljima težak, ali ga žive se s radošću. „Tlo je glinasto i bilo nam je naporno, ali sretni smo što smo dali svoj doprinos. Za dva dana ubrali smo oko 81 ar riže“, rekao je za Asia News Ujjal Placid Pereira, misionar koji je sudjelovao u žetvi.

Ujjal, koji inače radi kao izvršni tajnik Biskupske komisije za mlade i školu, otkrio je da će ono što on i njegova braća zarade radeći na rižinim poljima, biti podijeljeno ljudima koji su izgubili posao u karanteni i nemaju se čime prehraniti.

Podsjetio je i na obilježavanje pete godišnjice enciklike pape Franje Laudato si' koja ekološke događaje povezuje s socijalnom krizom čovječanstva. „Papa je podučio da je u svijetu sve povezano. Radeći na rižinom polju možemo se pobrinuti za prirodu, zelenilo, tlo i možemo pomoć potrebitima“, rekao je misionar.

T.M.I., KT