Misionarka s. Elizabeta Žuljević posjetila Misijsku središnjicu


Misionarka u Ugandi s. Elizabeta Žuljević, ŠSF, u pratnji susestre s. Ivane Pavle Dominković posjetila je 23. svibnja Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Primili su ih nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić i djelatnica u Misijskoj središnjici s. Davorka Šarić.

Projekt osnovna škola
S. Elizabeta je došla na redoviti godišnji odmor koji je obično svake druge godine. Upoznala je domaćine o misijskom djelovanju svoje redovničke zajednice koju uz nju još čine: s. Ivka Lučić, s. Urša Marinčić i s. Kata Karadža.

Uz redovite obveze u zajednici i vrtu s. Elizabeta je posebno zadužena za rad sa siromašnima i bolesnima koje redovito posjećuje.

Zbog plaćanja osnovnoškolskog obrazovanja i mnogobrojnosti djece u obiteljima dogodi se da puno njih ne završi osnovnu školu ili ju završe sa zakašnjenjem pa sestre organiziraju tečajeve škole u kojima djeca svladaju osnove pisanja, čitanja, računanja i engleskog jezika.

Te tečajeve planiraju pretvoriti u pravu osnovu školu s posebnim sadržajima odgoja za djevojke. Kad se završi ovaj projekt bit će to temeljno poslanje ove misijske zajednice.

I tuga i radost se dijele
Sestre misionarke puno pomažu u svakodnevnim potrebama domaćeg stanovništva koje često oskudijeva i u najosnovnijim stvarima. Posebno pomažu u hrani, oko školovanja djece te bolesnima i nemoćnima. Sama prisutnost sestara puno znači jer su domaći zahvalni da netko iz bogatog svijeta dođe k njima i s njima dijeli svakodnevne poteškoće, muke i tjeskobe ali i radosti i nade u bolju budućnost.

Također, s. Elizabeta sudjelovat će na Godišnjem susretu misionara Crkve u Hrvata, koji će se održati od 1. do 5. srpnja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Nakon susreta misionara vraća se u Ugandu u svoju redovničku zajednicu i svojim svakodnevnim misijskim aktivnostima.

Spomenimo još kako je s. Elizabeta u misije otišla krajem listopada 2018. te je tako dio prve postave ove nove misije Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

PMD BiH/ J.P., KT