Misionarke s Haitija u župi Prozor


Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, članice družbe Služavki Malog Isusa, misionarke s Haitija.

Foto: Marinko Rumbočić

Foto: Marinko Rumbočić

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ljubo Zadrić, domaći sin.

Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, nazočnima su se predstavile sestre misionarke. Kći ramskoga kraja (župa Rama-Šćit) s. Ana, u svome obraćanju najprije je zahvalila župniku, župnom vikaru, časnim sestrama i župljanima na dosadašnjoj podršci i pomoći. Zatim je dala kratko svjedočanstvo o životu na Haitiju te o djeci i siromasima za koje brinu. Iznijela je tako informacije o djelovanju kuće – azila gdje nastoje pomoći kako onima koji tu borave tako i koji dolaze na ručak ili onima kojima idu u kućne posjete. Progovorila je o teškim uvjetima koji najviše pogađaju najmlađe odnosno o slučajevima „modernog ropstva“ gdje siromašne obitelji šalju svoju djecu boljestojećim obiteljima kako bi djeca onda služila toj obitelji da bi zauzvrat imali školovanje i hranu. Stoga se s. Ana posebice obratila djeci zahvalivši im na dosadašnjim darovima i pozvala ih neka budu sretni i zahvalni roditeljima. Govoreći o župi u kojoj djeluju, istaknula je kako svakoga dana u 11 sati djeca mole krunicu na nakanu onih koji im pomažu. Unatoč teškom životu, sestra je izrekla i ono pozitivno koje je doživjela u misijskom djelovanju, a to su nesebičnost i zadovoljstvo u malim stvarima običnih ljudi posebno djece.

Sestre misionarke se ovoga ljeta nalaze se u Domovini na zasluženom odmoru, a najveći dio tog vremena koriste za svjedočenje po župama i institucijama diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Liturgijsko slavlje svojom pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi župnog Zbora mladih predvođeni s. Marinelom Zeko, SMI.

Ovom prigodom valja napomenuti da današnja posjeta misionarki i prikupljanje pomoći nije organizirana prvi puta u župi Prozor.

Vjernička zajednica u Prozoru već godinama duhovno i materijalno podupire misije, među kojima se poglavito ističu:

- Akcija Kumstva u Africi kroz koju vjernici nastoje pomoći djeci i mladima tijekom njihova školovanja u afričkoj državi Kongo gdje već dugi niz godina djeluje fra Ilija Barišić, domaći sin.

- Akcija Imaj srce za Haiti i njoj slične, imaju za cilj pomagati žiteljima najsiromašnije države Zapadne hemisfere. Kako bi im pomogli, vjernici (a naročito Prijatelji Maloga Isusa) zajedno sa časnim sestrama, svećenicima, sudjeluju u molitveno-meditativnim susretima, raznim radionicama i prodajnim izložbama kako u župi tako i izvan nje.

M.R./ J.M., KT