Papina poruka za Svjetski dan misija: „Evo me, mene pošalji!“


„Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6,8), naslov je poruke pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan misija, a koja je objavljena na Duhove, 31. svibnja.

U poruci Sveti Otac ističe vezu između Duha Svetoga i poslanja Crkve, te je također u kontekstu pandemije koja još uvijek traje, podsjetio kako je čovječanstvo pozvano „zajedno veslati“ i da Bog želi svojom ljubavlju doći do svih ljudi.

„Naslov je uzet iz biblijskoga opisa poziva proroka Izaije. Na Gospodinovo pitanje: 'Koga da pošaljem', Izaija odmah odgovara: 'Evo me, mene pošalji!'. Taj poziv dolazi iz Božjega srca, od njegova milosrđa koje, u sadašnjoj svjetskoj krizi, poziva Crkvu i cijeli ljudski rod“, naznačio je, prenis Vatican News.

Darivati sebe
U poruci za taj dan posvećen misijama, koji će se slaviti 18. listopada, Papa je podsjetio na nezaboravnu molitvu održanu 27. ožujka na praznom Trgu Sv. Petra. Govorio je tada o općoj izgubljenosti čovječanstva pogođenoga bolešću COVID-19, o izgubljenosti sličnoj onoj koju su doživjeli učenici iznenađeni neočekivanom snažnom olujom. Pritom je istaknuo svijest o tomu da se svi nalazimo na istoj lađi, slabi ali važni i potrebni, svi pozvani da zajedno veslamo, kao što je svima potrebno da se uzajamno tješimo.

„Doista smo prestrašeni, dezorijentirani i uplašeni. Bol i smrt pokazuju nam našu ljudsku slabost, ali istodobno uočavamo da svi imamo snažnu želju za životom i oslobođenjem od zla. U tom smislu, poziv na poslanje, poziv da iziđemo iz sebe iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prigoda je za solidarnost, služenje, posredovanje. Poslanje koje Bog povjerava svakomu daje nam da od uplašenoga i zatvorenoga 'ja' prijeđemo na ponovno pronađeno 'ja', obnovljeno darivanjem sebe“, posvijestio je papa Franjo.

Preobraziti
Dalje je naznačio kako u raspetom Isusu Bog očituje svoju ljubav prema ljudima. „I sada od svakoga od nas traži osobnu raspoloživost da budemo poslani, jer On je Ljubav (…) koja uvijek izlazi iz sebe kako bi dala život. Zbog toga je poslao Sina, potpuno poslušnoga Ocu, a Sin nam je dao svojega Duha, dušu Crkve, šaljući nas u svijet, prema ljudima. Krist daje da Crkva izlazi, a Duh Sveti potiče kršćanina u poslanju naviještanja Evanđelja.

Sama činjenica da smo besplatno primili život podrazumijeva poziv da uđemo u dinamiku darivanja sebe – to je sjeme koje će kod krštenika poprimiti zreli oblik kao odgovor ljubavi u braku i u čistoći za Kraljevstvo Božje. Ljudski se život rađa iz Božje ljubavi, raste u ljubavi i teži ljubavi. To vrijedi za svakoga, nitko nije isključen. Božje se milosrđe izlijeva na cijeli svemir. Krist je na križu pobijedio grijeh i smrt, a Crkva nastavlja Isusovo poslanje u povijesti, i šalje nas posvuda da bi Bog preko nas očitovao svoju ljubav, te da bi dotaknuo i preobrazio srca, umove, tijela, društva i kulture na svakom mjestu i u svako vrijeme“, naglasio je poglavar Katoličke Crkve.

Jesmo li spremni biti poslani?!
Objasnio je, međutim, kako je poziv na poslanje moguće osjetiti samo ako živimo osobni odnos s Isusom, te nas sve potaknuo da se upitamo jesmo li spremni prihvatiti prisutnost Duha Svetoga u svojem životu. „Jesmo li spremni biti poslani bilo kamo kako bismo svjedočili svoju vjeru. Jesmo li spremni, kao Marija, činiti Božju volju, u sadašnjem trenutku Crkve i povijesti. Razumjeti što nam Bog govori u ovo vrijeme pandemije, što postaje izazov i za poslanje Crkve. Bolest, trpljenje, strah, izolacija, sve to od nas traži odgovor. Siromaštvo onoga tko umire sam, tko je prepušten samome sebi, tko gubi posao i plaću, tko nema stan ni hranu, sve nam to nameće pitanja“, zapitao je Papa.

Suosjećanje
„Primorani na fizičku udaljenost pozvani smo otkriti važnost društvenih odnosa i zajedničkoga odnosa s Bogom. U takvim bismo uvjetima trebali biti više pozorni na potrebe bližnjega. Nemogućnost da se kao Crkva okupimo na slavlju euharistije, dala nam je da podijelimo stanje brojnih kršćanskih zajednica koje ne mogu svake nedjelje slaviti misu. U tom nam se kontekstu pitanje koje Bog postavlja: 'Koga da pošaljem?', ponovno upravlja i od nas očekuje velikodušan i uvjeren odgovor: 'Evo me, mene pošalji!'. Bog nastavlja tražiti koga da pošalje svijetu i ljudima da svjedoči njegovu ljubav, njegovo spasenje od grijeha i smrti, njegovo oslobođenje od zla“, napisao je Sveti Otac.

Na kraju poruke primijetio je kako su, u obilježavanju Svjetskoga dana misija, molitva, razmatranje i materijalna pomoć, prigode za sudjelovanje u poslanju Crkve. „Svrha je ljubavi izražene u prilozima koji se skupljaju na liturgijskim slavljima u treću nedjelju u listopadu, poduprijeti misionarski rad koji u moje ime obavljaju Papinska misijska djela, kako bismo izišli u susret duhovnim i materijalnim potrebama narodā i Crkvi u cijelom svijetu, za spas svih ljudi“, poručio je na kraju papa Franjo.

J.P., KT