Afganistan

Pomoć nastala iz krika u Afganistanu


Misionari Guanellian obitelj, odnosno Sluge dobročinstva, red je koji je nastao iz krika za pomoć. Naime, fra Giancarlo Pravettoni imao je ideju stvoriti međužupanijsko udruženje koje bi odgovorilo na poziv pape Wojtyle koji je u božićnom govoru 2001. uputio apel svijetu da spasi afganistansku djecu.

Na tom tragu je i o. Matteo Sanavio, svećenik družbe rogazionista i kontakt-osoba Udruge Pro Bambini di Kabul, za agenciju Fides govorio o misionarskom djelovanju redovnica koje rade s djecom u glavnom gradu Afganistana. „Rad sestara u Kabulu neumorno se nastavlja. Znamo da kroz nekoliko dana počinje školska godina, nakon mjesec dana odgode. Po povratku sa zimskog raspusta, snijeg i hladnoća, zamrznule su se cijevi za opskrbu vodom, ali sada se čini da je problem riješen. Trenutno naše tri redovnice zadužene su za obrazovanje oko 40 djece s Down sindromom. Učenici su raspoređeni u četiri učionice koje vode lokalni učitelji. Nastava započinje oko 8 sati ujutro, a završava u 16 sati poslije podne“, ispričao je svećenik.

Redovnice potpomaže spomenuta Udruga Pro Bambini di Kabul koja gotovo isključivo živi od donacija. „Do prošle godine dvojili smo da ćemo moći nastaviti naše djelovanju i u 2020., ali smo organizirali prikupljanje kolekte i potražili nove dobročinitelje. Providnost nas nikad nije napustila“, posvjedočio je o. Sanavio te dodao kako je sve u svemu situacija sada prilično mirna, te kako nemaju vijesti o nemirima u Kabulu.

„Najveći problem ostaju promjene redovnica koje su prisutne u školi: u studenom su ih bile dvije i situacija je bila prilično nesigurna, ali tada smo uspjeli ponovno zajamčiti nazočnost triju sestara“, kazao je. Objasnio je i kako je u pronalasku sestara koje bi neko vrijeme provele u misiji, potrebno pronaći one čija je kultura slična afganistanskoj, ili barem da poznaju arapski jezik. Ali, prije svega, nužno je pronaći redovnice koje bi provele dvije-tri godine života čineći veliku žrtvu, u neizvjesnim uvjetima.

U Afganistanu, gdje je islam prepoznat kao državna religija, katolička prisutnost priznata je početkom 20. stoljeća tek kao jednostavna duhovna pomoć u sklopu talijanskog Veleposlanstva u Kabulu, s prvim svećenikom barnabitom. No, 2002. papa Ivan Pavao II. tamo je osnovao samostalnu misiju (Missio sui iuris). Danas katolička misija i dalje ima uporište u diplomatskoj strukturi i povjerena je barnabitskom ocu Giovanniju Scaleseu, a sestre Milosrdnice ljubavi i dalje djeluju u glavnom gradu Afganistana.

KT